„Între 2005 şi 2013, finanţarea totală a marilor bănci ale Chinei - Banca de Dezvoltare (CBD) şi Banca de import-export Eximbank a atins 102,2 miliarde de dolari”, afirma Global Economic Governance Initiative de la Universitatea din Boston.

In 2013, creditele acordate de China guvernelor, întreprinderilor de stat şi societăţilor private din America Latină s-au ridicat la 20,1 miliarde de dolari, mult peste valoarea imprumurilor din 2012, care s-au cifrat la numai 3,5 miliarde de dolari, cea mai mica suma de când Beijingul a început, în 2005, să se intereseze de aceasta regiune a lumii.

Autorii raportului considera surprinzatoare atitudinea Chinei, care continuă „să îşi concentreze eforturile asupra ţărilor cu riscuri” financiare ridicate, cum sunt Argentina şi Venezuela, principalii beneficiari ai banilor.

”În medie, liniile chineze de credit se ridică la miliarde de dolari, în timp ce majoritatea finanţărilor private şi cele pentru organismele internaţionale sunt de ordinul zecilor sau sutelor de milioane de dolari”, sustine Kevin Gallagher, unul dintre directorii Global Economic Governance Initiative.

Mai mult, fondurile chineze servesc în general la finanţarea unor proiecte pe termen lung în domeniul energiei sau infrastructurii, în timp ce împrumuturile americane vizeaza cu precadere sectorul telecomunicaţiilor.