Citand surse proprii, The Times sustine ca Vladimir Putin a intrat in vizorul spionajului american inca din anii 1990, cand era adjunct al primarului din Sankt-Petersburg. Dar, continua publicatia, aceasta activitate a serviciilor speciale nu s-a bucurat si de atentia administratiei SUA, pentru ca trei presedinti ai SUA - Bill Clinton, George Bush si Barack Obama - au incercat o detensionare a relatiilor cu Moscova.

Iata de ce, liderii americani au considerat "nepotrivit din punct de vedere politic" sa caute dovezi ale coruptiei din Rusia in conditiile in care ei se straduiau sa imbunateasca dialogul cu patronul de la Kremlin, explica publicatia.

"Va dau un exemplu: CIA a trimis un raport privind coruptia din Rusia celor de la Casa Alba, de unde a venit inapoi insotit de un biletel nu tocmai politicos", a relatat unul dintre interlocutorii The Times. Dupa atacu din 11 septembrie, prioritatile Washingtonului au deveni Al Qaeda si lupta impotriva terorismului.

Aceasta reorientare a antrenat o reducere a bugetelor si scaderea interesului pentru Rusia, iar serviciile speciale reuseau cu greu sa strecoare cate o informatie despre Rusia in documentele lor destinate conducerii SUA. The Times constata, in acest context, ca spionajul american "stie foarte putine despre averea personala a presedintelui Putin".