"Am văzut că şi-a îmbogăţit prietenii, aliaţii săi apropiaţi şi i-a marginalizat pe cei pe care nu-i consideră prieteni, folosind resursele statului", a spus Adam Szubin, subsecretar al Trezoreriei SUA însărcinat cu lupta împotriva terorismului, în emisiunea BBC Panorama.

"Fie că este vorba despre bogăţia energetică a Rusiei sau de alte contracte de achiziţii publice, el le distribuie celor pe care-i consideră că îl vor servi în detrimentul altora. Pentru mine, acest lucru este exact ceea ce se numeşte corupţie", a explicat Szubin.

BBC precizeaza ca este pentru prima dată când administraţia SUA îl acuză pe preşedintele rus în termeni atât de expliciţi. Pe de alta parte, Szubin nu a dorit sa comenteze un raport secret al CIA, care, în 2007, estima averea lui Putin la aproximativ 40 de miliarde de dolari. El a aratat doar preşedintele rus deţine o avere secretă "de mai mulţi ani".

"Salariul lui anual s-ar ridica la aproximativ 110.000 de dolari, cifra care nu corespunde insa cu adevărata lui situaţie financiară. Oricum, Putin stie cum sa ascunda starea reală a finanţelor sale", a insistat Szubin. Potrivit declaratiilor adunate de BBC de la diferite persoane consultate, averea lui Putin este formata din banii oferiti de mari oameni de afaceri.

Contactat de BBC, un purtător de cuvânt al liderului de la Kremlin a declarat că niciuna dintre aceste acuzaţii nu merită comentate, "deoarece sunt pură ficţiune". La rândul său, Putin a spus în mod repetat că citeşte ce scrie presa internaţională despre imensa sa avere, inclusiv că ar fi unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, dar el a negat aceste informaţii ca fiind prostii.
   
Potrivit declaratiei de avere, Putin a declarat pe 2014 venituri in valoare de 7,65 milioane ruble (119.000 dolari), două modeste apartamente şi o parte dintr-un garaj.