Pentru prima data, presa oficiala de la Moscova a evocat existenta respectivei tehnologii in 14 aprilie cand, publicatia Vesti relata despre un bombardier rus care ar fi testat cu succes dispozitivul pe distrugatorul american Donald Cook, in Marea Neagra. Reportajul difuzat in acest sens prezenta modul de functionare a temutei tehnologii.

Intr-adevar, in 2014, un avion de lupta rus s-a apropiat de Donald Cook, aflat la acea data in apele Marii Negre. Dar, au dezvaluit oficiali americani, detaliile din reportajul Vesti nu au fost corecte. In plus, o mare parte dintre datele prezentate au fost fabricate. In opina expertilor de peste Ocean, rusii au inventat aceasta poveste pentru a ascude starea deplorabila a armatei lor. 

"Afirmatiile Rusiei despre pabugele aduse distrugatorului Donald Cook nu corespund realitatii", a declarat Jorge Benitez, directorul NATO Source si expert sef al Centrului Brent Scowcroft. "Bombardierul rus nu a avut armament la bord si nu exista dovezi ca ar fi afectat in vreun fel activitatea navei americane", a subliniat el.

In timpul incidentului, avionul de lupta Su-24 s-a apropiat de cateva ori, in decurs de 90 de minute, la o distanta de 300 de metri de distrugatorul Donald Cook. Din inregistrarea video realizata de camerele navei americane se vede clar ca bombardierul rus nu era inarmat si nici nu avea vreun container suspendat, asa cum se preciza in reportajul Vesti, care ascunde ingrozitoarea tehnologie.

In opinia lui Benitez, presa rusa difuzeaza stiri false de acest gen pentru a ascude adevarul deloc incurajator despre armata rusa, foarte slaba si extrem de prost dotata. Completand acest comentariu, Steven Blanck, analist la American Foreign Policy Council, a apreciat ca povestea despre "minunata arma" a Rusiei a avut rolul de a convinge opinia publica rusa de suprematia militara a Moscovei.