Ultimele luni au fost marcate de aprinse dezbateri privind riscurile si avantajele exportului de catre SUA a gazelor de sist sub forma de gaz lichefiat. Multi afirma ca o decizie in acest sens ar conduce la scumpirea carburantului pentru consumatorii americani. E greu de prognozat, dar este, totusi, putin probabil, ca exportul de gaze lichefiate sa influenteze puternic tarifele interne, afirma autorul articolului.

Cu toate acestea, un astfel de export va oferi pietelor energetice mondiale, dar si economiei SUA, avantaje care nu se vor limita la banii obtinuti din vanzarea gazelor. In prezent, gazul este in SUA de trei ori mai ieftin decat in Europa. In urmatorii cinci ani, Batranul continent nu va putea produce gaze de sist. De aceea, multe dintre tarile europene ar saluta eventualele importuri de gaze de sist din America, pentru care ar plati mai putin decat acum. Unele vor chiar sa construiasca terminale proprii pentru gaz lichefiat.

In plus, cotinua Bill Richardson, exportul de gaz lichefiat va asigura Statelor Unite un avantaj geopolitic important. Crescand oferta de gaze pe piata mondiala, SUA vor reduce gradul de influenta politica pe care Moscova il exercita in Europa cu ajutorul gazelor sale naturale.

Rezumand, exportul de gaze lichefiate in Europa ar avea un triplu avantaj. Unul pentru America, pentru ca acest lucru va permite crearea de noi locuri de munca in sectorul energetic. Va fi un avantaj pentru partenerii europeni ai SUA, care vor putea plati mai putin pentru gaze, sporind concurenta pe acest segment si intarind securitatea lor economica. In sfarsit, va fi un avantaj pentru economia americana. Europa este un mare partener al SUA, iar parteneriatul euroatlantic va avea un impact pozitiv asupra pietei muncii americane.