El a explicat că SRI a anticipat acest atac informatic şi a transmis din timp instituţiilor publice procedurile care trebuie derulate pentru a se proteja.

"Amploarea este una internaţională. Din declaraţiile media, sunt afectate între 70 şi 150 de ţări, iar România nu este o excepţie. Eu pot să vă vorbesc despre zona în care Serviciul are vizibilitate. Şi mă refer aici la cele 54 de instituţii pe care noi le protejăm printr-un sistem informatic creat şi dezvoltat de SRI. În această speţă, noi am anticipat acest atac şi cu ceva timp în urmă am trimis instituţiilor proceduri pe care trebuie să le urmeze, pentru a preîntâmpina eventuale efecte negative ale acestui atac. (...) Staţiile care rulează sisteme de operare Windows, care nu sunt licenţiate şi nu sunt cu actualizările la zi şi au deschis anumite protocoale, pot fi victime ale acestui atac. Din acest punct de vedere, un atac poate afecta atât instituţii publice, cât şi private. (...) Dacă departamentele de IT, aflate în contact cu noi, cel puţin din instituţiile pe care le protejăm, au urmat procedura pe care am transmis-o şi au aplicat toate acele patch-uri de securitate puse la dispoziţie de producător, atunci nu ar trebui să avem victime în zona respectivă", a spus şeful Cyberint, citat de agerpres.

Declaraţiile au fost făcute cu ocazia începerii unui exerciţiu naţional live de securitate cibernetică, intitulat CyDEx17, la care participă peste 60 de instituţii din sectoarele public şi privat.

"CyDEx17 se va desfăşura în cadrul poligonului cibernetic al Centrului Naţional Cyberint, creat şi personalizat special pentru acest exerciţiu, şi are ca obiective exersarea şi evaluarea modului de gestionare a incidentelor cibernetice, răspunsul la acestea la nivel operaţional, tactic şi strategic, asigurarea unui nivel de securitate corespunzător la nivelul infrastructurilor cibernetice, precum şi optimizarea procesului de cooperare între instituţii în vederea identificării şi limitării impactului unor incidente de acest tip", precizează SRI.