Inainte de a raspunde la intrebarea daca Putin este invins sau invingator, trebuie sa vedem care au fost si sunt scopurile lui. Pentru mine este evident ca obiectul lui este de a obliga Occidentul sa-l accepte ca egal si sa discute cu el soarta lumii. O operatiune pe care as numi-o . Evidentul, Putin nu si-a atins scopul, de aceea putem afirma ca nu castiga, spune Belkovski in interviu. 

Intrebat de ce a eliberat-o Putin pe femeia-pilot Nadejda Savcenko, intampinata zilele trecute ca un erou la Kiev, expertul a apreciat ca gestul a fost ca un semnat pentru summitul UE de la sfarsitul acestui luni, unde se va vorbi inclusiv despre sanctiunile impuse Moscovei pe fondul anexarii Crimeei. Intre timp insa, presedintele UE, Donald Tusk, s-a pronuntat in favoarea prelungirii acestei masuri punitive, idee sustinuta inclusiv de cancelarul german, Angela Merkel.

In opinia lui Belkovski, Putin nu are nici o ideologie. "Nu este nici de stanga, nici de dreapta. El sustine nu numai partidele de extrema dreapta din Occident, dar si pe orice politician care, ca si el, este impotriva sistemului, precum Alexis Tsipras in Grecia. Scopul final al lui Putin este de a destabiliza sistemele politice ale lumii anglo-saxone", afirma analistul rus.

Putin se considera un lider puternic, care "conduce o tara enorma detinatoare de arma nucleara si bogate resurse naturale si, de aceea, lumea trebuie sa-l priveasca in mod corespunzator. Putin vrea sa conduca asa cum crede el de cuviinta, iar Occidentul nu trebuie sa-i atinga bogatiile. Numai asa el va fi un partener bun", explica expertul. 

Belkovski este de parare ca "Putin este periculos numai ca un huligan local cu arma nucleara, dar nu ca lider cu influenta globala. Un oportunist care se considera un lider important care ia decizii", a concluzionat analistul.