"Este o catastrofa in toata puterea cuvantului si se pare ca nimic nu o poate stavili", a comentat Chen Gang, director de investitii la Heqi Tongyi Asset Management Co. Exista suspiciuni ca, de fapt, problemele economiei chineze sunt mai mult grave decat s-a crezut inital. Temeri alimentate inclusiv de faptul ca, incepand din 12 iulie, valoarea cumulata a actiunilor chineze s-a redus cu peste 4.000 de miliarde de dolari.

"Jucatorii din piata sunt ingroziti de gandul ca economia Chinei va continua sa scada, tendinta care se va reflecta asupra materiilor prime. In plus, nu exista suficienta claritate in privinta politicii Bancii nationale a Chinei, nimeni nu stie ce decizii va adopta respectiva institutie si cu ce urmari", a adaugat, la randul sau, Kit Juckes, analist la Societe Generale, citat de Daily Telegraph.

Desi unii experti sustin ca Beijing dispun de suficiente parghii pentru a readuce economia pe calea cea buna, multi jucatori sunt de parere ca autoritatile nu actioneaza suficient de eficient. Angus Nicholson, de la compania IG, considera, potrivit Financial TImes, ca pentru China a venit momentul adevarului. Piata de capital este in cadere libera, sistemul bancar se va confrunta curand cu un deficit de lichiditati, ceea ce va genera retrageri de capital si, fireste, slabirea si mai puternica a economiei, explica specialistul.

Colegul lui, Alastair McCaig, este mai categoric: "China a picat cu brio". "Indiferend de ce spun si fac guvernul si Banca nationala a Chinei, ei invata acum o lectie pe care altii si-au insusit-o inaintea lor: puteti luptea impotriva fortelor pietei, dar oricum veti pierde", sustine McCaig, citat de Daily Telegraph.

"Este posibil ca lucrurile sa devina si mai grave inainte de a se imbunatati. Esential este ca in China sa fie reduse dobanzile si adoptate alte masuri de relaxare a politicii monetare si de creditare. Deocamdata insa va fi tot mai rau", apreciaza, in aceeasi nota pesimista, analistul Nader Naemi, de la AMP Capital Investors.