Analiştii Garanti Bank anticipează o creştere a PIB de 2,6%, în 2014, sub nivelul de 3,5% din 2013, în special pe fondul producţiei mai slabe în agricultură şi al decelerării creşterii exporturilor.

De asemenea, aceştia consideră că România va înregistra o creştere a importurilor, pe măsură ce se vor redresa consumul şi investiţiile.

'Indicele încrederii în economia românească (ESI - Economic Sentiment Indicator) a urcat în luna februarie a acestui an cu 3 puncte, atingând 97,7, cel mai mare nivel din mai 2012, urmând de altfel trendul pozitiv european. Deşi rata anuală a inflaţiei a atins în februarie 2014 un minim istoric de 1,1%, estimăm că aceasta va creşte în a doua jumătate a anului până la 3,5 - 3,8%. Majorarea semnificativă a preţurilor din 2014 va fi cauzată de indexarea accizelor cu 4,77% începând din ianuarie şi de creşterea accizelor la carburanţi începând cu aprilie (cu o creştere de 18% a accizelor şi preţ final mai mare cu 5,5%). Alţi factori care ar putea influenţa semnificativ dinamica inflaţiei sunt evoluţia preţurilor la produsele alimentare din a doua jumătate a anului (în strânsă legătură cu recolta) şi posibila creştere a preţurilor energiei electrice, pe fondul disputei privind schema de sprijin a proiectelor de energie verde', explică Rozalia Pal, economist-şef al Garanti Bank, în Raportul Macroeconomic Trimestrial, publicat miercuri.

Potrivit documentului, o serie de sectoare prezintă indici favorabili privind evoluţia întregii economii. Spre exemplu, se estimează redresarea segmentului construcţiilor, care beneficiază şi de creşterea absorbţiei fondurilor europene pentru proiectele de infrastructură. Comerţul este un alt sector care ar trebui să aducă o contribuţie pozitivă în 2014.

Specialiştii Garanti Bank sunt optimişti în ceea ce priveşte relansarea investiţiilor publice şi private.

'Pe parcursul anului 2013, investiţiile străine directe (ISD) au urcat la valoarea de 2,7 miliarde euro (o creştere cu 27% faţă de anul anterior), în timp ce în ianuarie 2014 s-au investit 244 milioane euro, o creştere de 8% faţă de anul trecut. În 2014, se estimează o valoare a ISD de 3 miliarde euro (2% din PIB). Anul acesta, cea mai mare provocare rămâne rambursarea împrumutului de 4,7 miliarde euro contractat de la Fondul Monetar Internaţional (FMI). Având însă în vedere că anul trecut s-a rambursat o tranşă cu o valoare similară, nu ar trebui să apară nicio problemă în această privinţă', arată Pal.

În ceea ce priveşte sectorul bancar românesc, se aşteaptă în continuare un nivel de lichiditate sporit pe piaţa interbancară, datorită relaxării politice monetare, iar dobânzile bancare ar trebui să se menţină sub dobânda cheie.

'Estimăm că Banca Naţională a României va păstra dobânda cheie la nivelul actual de 3,5% până la sfârşitul anului şi că ratele dobânzilor în moneda locală practicate de bănci nu se vor modifica semnificativ pe parcursul anului în curs. Rămâne însă posibilă încă o reducere a ratelor rezervelor minime obligatorii. În plus, luând în considerare un raport credite-depozite apropiat de 1, reducerea gradului de îndatorare ar trebui să se tempereze şi estimăm un trend ascendent al creditării. Condiţiile favorabile de finanţare în moneda locală ar trebui să susţină această redresare', arată raportul.

Analiştii Garanti estimează, de asemenea, că evoluţia cursului de schimb euro-leu ar trebui să se stabilizeze la paritatea de 4,5 la 1, în prima parte a anului şi să se deprecieze spre 4,55 (+1%) în a doua jumătate a lui 2014, în special din cauza mişcărilor de capital străin pe termen scurt determinate de evenimentele internaţionale