Pentru numerosi experti financiari, iesirea Greciei din zona euro a devenit, mai ales dupa verdictul votului de duminica, un scenariu central. Acum, toate privirile sunt indreptate spre liderii europeni, de la care majoritatea analistilor asteapta decizii indraznete.

"Marea intrebare a momentului este daca autoritatile din zona euro au suficient curaj pentru a cere Bancii centrale europene sa taie linia de finantare de urgenta destinata bancilor elene", scrie Ciaran O'Hagan, de la Societe Generale.

Un raspuns ar trebui sa vina din partea liderilor europeni, convocati marti seara pentru un summit extraordinar, precedat de o reuniune, la fel de exceptionala, a ministrilor economiei ai Uniunii monetare.

"Ce costa mai mult? Un Grexit sau mentinerea Greciei in zona euro? Iata intrebarea la care trebuie sa raspunda Europa", afirma O'Hagan. "Pana acum, Franta si Germania au reusit sa mentina o forma de coordonare, lasand impreuna unei unitati. Vom fi foarte atenti la ceea ce se va intampla. Pentru ca orice dezacord va fi devastator, cu efecte care vor ridica probleme existentiale pentru intreaga zona euro", a adaugat analistul de la Societe Generale.

Pentru Michael Michaelides, de la RBS, rezultatul referendumului elen "a deschis poarta Grexit". In opina lui, este greu de crezut ca Eurogrupul isi va indulci pozitia, acceptand sa analizeze un al treilea pachet de ajutor pentru Grecia.

Cu alte cuvinte, grecii au pasat. Mingea este acum in terenul europenilor. Este o minge de care depinde viitorul european.