"Mă tem că Uniunea Europeană se destramă treptat şi că, în loc de o Europă unită, veţi avea mai multe Europe diferite, care avansează cu viteze diferite, iar acest lucru va diminua puterile Vestului şi va împiedica Statele Unite să aibă un aliat puternic în Europa. Deci sper că liderii europeni vor putea gestiona criza şi vor găsi diverse soluţii pe parcurs, doar că nu sunt convins că o vor putea face", a estimat Kaplan pentru agerpes.

În opinia sa, pe fondul problemelor profunde cu care se confruntă UE, populaţia din ţările central şi est-europene, inclusiv românii, înclină tot mai mult spre SUA. "Problemele din Uniunea Europeană sunt profunde, sunt extrem de grave, prin urmare românii, precum şi alte popoare din Europa Centrală şi de Est, fie din ţările baltice, fie din Polonia, înclină din ce în ce mai mult către Statele Unite, pe măsură ce văd Europa pierzându-şi puterile", spune analistul.

Kaplan avertizează şi că o UE tot mai slaba duce şi la slăbirea Alianţei Nord-Atlantice, iar în acest context statele din regiune au un argument în plus pentru a se apropia mai mult de SUA."Să privim lucrurile în felul următor. Cu cât UE devine mai slabă, cu atât NATO devine mai slab, pentru că cele două sunt interconectate. Dacă sunt semne de întrebare cu privire la NATO şi la UE, atunci Bucureştiul, Varşovia, Tallinnul etc. trebuie să se orienteze către Washington pentru un anumit ajutor şi apărare", a explicat Kaplan.

Robert D. Kaplan a publicat recent o nouă carte ce este dedicată României şi se intitulează "In Europe's Shadow: Two Cold Wars and a Thirty-Year Journey Through Romania and Beyond" ("În umbra Europei: Două războaie reci şi o călătorie de treizeci de ani prin România şi mai departe").

Volumul în limba engleză va fi lansat la sfârşitul acestei săptămâni în cadrul unui eveniment găzduit de Ambasada României din Washington D.C. În primăvară cartea va fi tradusă în limba română, iar în luna mai autorul va face un turneu de promovare a cărţii în România.