Acţiunile internaţionale aduse de Tradeville pe platforma ATS a BVB reprezintă o oportunitate atractivă pentru investitori, în condiţiile în care randamentele acestor companii de la începutul anului şi până acum depăşesc uneori 45%, în cazul acţiunilor Apple. Nu doar companiile americane au evoluat pozitiv, ci şi cele din zona euro, între care acţiunile Deutsche Telekom s-au remarcat cu o creştere de 22,7%.

De altfel, investiţiile pe bursă, în general, au devenit atractive, atât comparativ cu depozitele, cât şi cu instrumentele cu venit fix, în condiţiile în care pieţele internaţionale mature au înregistrat în acest an creşteri de până la 12%, fără a lua în calcul dividendele, în timp ce pe piaţa locală variația indicelui de referință BET a fost de peste 6,5%.

Totuşi, anumite acţiuni, inclusiv dintre cele ale companiilor străine care se pot tranzacţiona pe BVB, au înregistrat scăderi semnificative – spre exemplu, investiţia în Google ar fi adus un minus de 4,42%, în timp ce OMV a marcat un randament negativ de 33,95%.

Pentru a evita scenariile negative de tipul OMV sau pentru a beneficia de randamente maxime, cum a fost cazul gigantului IT Apple, un investitor ar trebui să aloce timp pentru studiul companiilor respective sau să beneficieze de asistenţă în investiții. Astfel, există o opţiune care le poate aduce câştiguri şi anume cumpărarea de ETF-uri (exchange traded funds – fonduri de investiții listate) care redau evoluția unor indici precum FTSE MIB, Ibex 35, Stoxx 50 sau S&P 500. Investind într-un singur instrument, aceştia pot beneficia de randamentul obţinut la nivelul unei întregi categorii de acţiuni. La nivel local, ETF BET TRADEVILLE - TVBETETF - a generat o creștere de 7,31% până acum, pentru investitorii care au cumpărat de la începutul anului.

O altă opţiune pentru un investitor este alocarea de ponderi egale în portofoliul său pentru fiecare simbol, o abordare similară cu investirea în ETF-uri.

Astfel, un investitor care ar fi cumpărat la începutul anului, cu ponderi egale, companiile din SUA aduse de Tradeville pe ATS ar fi avut o creștere de 16,99% (fără includerea dividendelor). Randamentul obținut este unul specific unor companii de tip “growth”, cu o variație pozitivă mult superioară evoluției indicilor menționați anterior. Acest gen de investiție este potrivită atât pentru investitori pasivi, cât şi pentru cei care mizează pe o creștere impulsivă de preț şi caută un randament peste evoluția indicilor obținut pe un orizont mediu de timp.

Un investitor de tip “value”, care urmărește să investească în companii plătitoare de  dividende și care își stabiliște un orizont mare de timp, cu scopul de a obține un randament pozitiv în baza unei analize fundamentale, se poate orienta spre companiile europene tranzacţionate pe ATS. Aceste companii acordă dividende în mod constant. Câștigul de capital obținut de la începutul anului, pentru un portofoliu cu ponderi egale ale acestor acţiuni, ar fi fost de puțin peste 1%, dar cu perspective pozitive pe termen mediu datorită fundamentelor zonei euro, date fiind eforturile continue de relaxare monetară ale Băncii Centrale Europene.

 

Ovidiu Dumitrescu, CFA, Director General Adjunct, Tradeville