În replică faţă de intervenţiile unor deputaţi, Anca Dragu a trecut în revistă principalele modificări care au fost discutate, potrivit acesteia, şi în cadrul unor întâlniri ce au avut loc la Parlament.

"Aş putea să vă spun despre această încurajare a plăţilor online şi actualizarea posibilităţii de a face dovada plăţii, despre metode electronice de blocare şi deblocare a conturilor bancare în timp real, despre emiterea adeverinţelor de venit şi certificare fiscală, acestea să fie transmise online către instituţiile publice beneficiare. În felul acesta, 5 milioane de adeverinţe de venit şi 300.000 de certificate de atestare fiscală vor fi eliberate electronic. Practic, tot atâtea drumuri la ghişee vor fi eliminate. Propunem un regim fiscal simplificat de TVA pentru agricultori, persoane fizice, persoane juridice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale. Reintroducem scutirea de plată a impozitului pe clădiri şi terenuri şi pentru soţii sau soţiile persoanelor cu handicap grav accentuat şi cele în gradul I de invaliditate, precum şi ai reprezentanţilor legali ai minorilor aflaţi în această situaţie", a detaliat ministrul.

Pentru mediul de afaceri, a spus ea, se doreşte extinderea perioadei de aplicare a facilităţii privind scutirea pe impozit a profitului reinvestit.

"Propunem acordarea de facilităţi societăţilor interesate de calificare profesională, propunem facilităţi pentru cei care îşi redobândesc codul de TVA în sensul refacturării. Vrem să eliminăm obligaţia de înregistrare în registrul operatorilor intracomunitari. (...) Pentru comercianţii en-gros şi en-detail de produse accizabile, aceştia nu vor mai avea obligaţia de a se înregistra la autoritatea competentă şi, foarte important pentru antrepozitarii autorizaţi pentru producţia de vin, nu vor mai avea obligaţia de constituire a garanţiei minime şi nici obligaţia de respectare a condiţiei referitoare la existenţa unui capital social minim", a adăugat ministrul Finanţelor.

Referitor la administraţia publică locală, Anca Dragu spune că a fost constituit un grup de lucru. "Suntem în discuţii, sunt discuţii foarte dificile între reprezentanţii oraşelor, municipiilor şi comunelor. Dar, până la următorul buget, sperăm că vom avea, cu sprijinul dvs.m o formulă mai echitabilă", a mai spus Anca Dragu.

În ceea ce priveşte evaziunea fiscală, ministrul Finanţelor a arătat că a luat o serie de măsuri pentru combaterea acesteia, între acestea fiind reformarea sistemului vamal, inspecţiile fiscale conduse pe bază de analiză de risc şi întărirea asistenţei acordate contribuabililor, scrie agerpres.