"Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii a aplicat amenzi în valoare totală de 900.000 de lei operatorilor Orange, Vodafone şi Telekom pentru neîndeplinirea obligaţiilor de acoperire prevăzute în licenţele de utilizare a spectrului de frecvenţe radio câştigate în urma procedurii de selecţie organizate în anul 2012", a declarat Cristin Popa, director executiv al ANCOM, citat în comunicatul preluat de agerpres.

În cadrul licitaţiei de spectru desfăşurată în anul 2012, Autoritatea a impus operatorilor care au dobândit drepturi de utilizare a frecvenţelor radio în benzile de frecvente sub 1 GHz (800 MHz si/sau 900 MHz) - Cosmote, Orange, RCS&RDS şi Vodafone - obligaţia de a acoperi fiecare un anumit număr din cele 676 de localităţi nedeservite cu reţele de comunicaţii mobile de bandă largă, proporţional cu resursele de spectru câştigate.

Astfel, Vodafone şi Orange au avut fiecare obligaţia de a acoperi câte 225 de localităţi rurale, Cosmote 169, iar RCS&RDS 57 de localităţi rurale. Termenul până la care operatorii aveau obligaţia de a acoperi aceste localităţi a fost 5 aprilie 2016.

Potrivit sursei citate, începând cu data de 6 aprilie 2016, Autoritatea a desfăşurat o campanie de verificare a modului în care operatorii şi-au îndeplinit obligaţia de acoperire cu reţele de comunicaţii mobile în tehnologie UMTS, tehnologii din familia IMT îmbunătăţite (HSPA, HSPA+) sau LTE ori echivalente a localităţilor rurale precizate în licenţele primite.

"În urma controalelor ANCOM, s-a constatat neîndeplinirea de către Vodafone România a obligaţiilor de acoperire a 72 de localităţi din cele care îi reveneau conform licenţei obţinute. Compania Vodafone a fost sancţionată cu amendă contravenţională în valoare de 720.000 de lei. În cazul Orange România, s-a constatat neîndeplinirea obligaţiilor în 12 localităţi şi a fost sancţionat cu amendă în valoare de 120.000 de lei. Telekom Romania Mobile Communications nu şi-a îndeplinit obligaţia de acoperire a 6 localităţi şi a fost sancţionat cu amenda contravenţională în cuantum de 60.000 de lei", se arată în comunicat.

Cei trei furnizori de comunicaţii electronice sancţionaţi vor trebui să achite contravaloarea amenzilor contravenţionale către bugetul de stat şi să îşi îndeplinească obligaţiile de acoperire prevăzute în licenţele de utilizare a spectrului de frecvente radio, potrivit ANCOM.