Google a intrat in nou in vizorul celor de la Bruxelles. Gigantul californian face obiectul unei anchete preliminare a Comisiei Europene pentru sistemul Android, potrivit informatiilor divulgate de Financial Times. O plangere a fost depusa in aprilie de mai mult companii din acest sector: de la Nokia, Microsoft si Oracle, la Tripadvisor, Expedia si altele. In total, 17 mari intreprinderi de high-tech, regrupate in asociatia FairSearch, au cerut o ancheta din partea executivului celor 27.

Comisia analizeaza practicile comerciale ale Google, pe care le suspecteaza ca ar fi anti-concurentiale. Potrivit unor prime elemente ale anchete, dezvaluite de Financial Times, factorul de litigiu il constitutie pretul de vanzare al Android. Trebuie spus ca Google propune sistemul sau sub licenta, fabricantii de smartphone urmand sa suporte cheltuielile de dezolvoltare asociate integrarii acestuia.

In opinia Comisiei, Google ofera sistemul sub costul real, ceea ce corespunde unei distorsiuni a concurentei. Lucrurile nu se opresc insa aici. Comisia banuieste ca Google ii forteaza pe producatori sa configureze telefoanele mobile astfel incat sa puna in valoare propriile aplicatii. In aprilie, FairSearch nota, in comunicatul sau, ca „Google utilizeaza sistemul Android precum un cal troian, pentru a-si induce in eroare partenerii, monopolizand piata teleoanelor mobile si controland datele consumatorilor”.

In acest context, FairSearch cerea Comisiei Europene sa „actioneze rapid si ferm pentru a proteja concurenta si inovatiile pe aceasta piata critica”. „Android este o platforma deschisa care favorizeaza concurenta. Fabricanti, distribuitori si consumatori pot decide cum sa utilizeze Android, inclusiv ce aplicatii doresc sa utilizeze”, a venit raspunsul celor de la Google.