Cota sistemul de operare Android în vânzările de smartphone-uri la nivel mondial a fost de 70% în ultimul trimestru, în scădere de la 72% în trimestrul III, dar totuşi mult mai puternică faţă de anul anterior, când sistemul de operare inventat de Google avea 51% din piaţă, potrivit Gartner.

Cota medie Android pe 2012 a fost de 67% din vânzările globale de smartphone-uri.

Platforma iOS de la Apple a ocupat 19% din piaţă. iOS a realizat cel mai mare salt trimestrial, de 7 puncte procentuale, până la o cotă de 21% (în trim. IV). Deşi creşerea este impresionantă, cifrele arată că abilitatea Apple de a produce senzaţii cu produsele sale noi este tot mai palidă. Spre exemplu, atunci când Apple a lansat iPhone 4S, cota de piaţă a iOS a crescut cu 9 puncte procentuale, faţă de 7 cât a permis iPhone 5.

În ansamblul său, deşi piața smartphone-urilor a crescut cu 43 la sută, produsele Apple încă nu sunt o opțiune fezabilă pentru majoritatea noilor clienţi proveniţi mai ales de pe pieţele emergente. Analiştii cred că este posibil că iOS să nu poată depăşi niciodată pragul psihologic de 20% din vânzările globale.

Între timp, vânzările de terminale mobile cu sistem de operare Windows Phone au crescut cu 124% de la an la an, ajungând la 6,2 milioane de unităţi - 3% din vânzările globale. Cota de piaţă a Windows Phone este încă mai mult mai mică comparativ cu cea obţinută de BlackBerry (vezi tabelul).