Vicepreşedintele executiv al Yahoo pentru resurse umane şi dezvoltare a transmis săptămâna trecută angajaţilor o notificare cerându-le celor care lucrează de acasă să vină la birou începând din luna iunie, transmite Bloomberg. "Pentru a deveni cel mai bun loc de muncă vor fi importante comunicarea şi colaborarea, astfel că trebuie să lucrăm umăr la umăr. Viteza şi calitatea sunt de multe ori sacrificate atunci când lucrăm de acasă", se spune în scrisoarea transmisă angajaţilor, obţinută de Bloomberg de la o sursă din companie.

Schimbarea politicii privind munca de acasă ar putea compromite capacitatea companiei de a atrage profesionişti interesaţi să aibă un program flexibil, opţiune oferită de multe companii concurente. Contactată de Bloomberg, purtătorul de cuvânt al Yahoo, Sara Gorman, a refuzat să comenteze informaţiile sau să discute politica internă a companiei. 

Jody Thompson, consultant în domeniul resurselor umane la CultureRx, a declarat pentru Bloomberg că studiile în domeniu asociază creşetrea productivităţii cu lucrul de acasă. "Mayer a făcut un salt uriaş înapoi. În loc să păstreze cei mai talentaţi profesionişti, se va trezi cu o companie plină de oameni care se pricep să vină la program şi să ponteze ore", comentează consultantul. Persoanele care lucrează de acasă tind să fie mai puţin stresate şi mai productive, parţial şi pentru că nu investesc timp şi bani în călătoria până la birou, spune un alt specialist în domeniu.

Numărul angajaţilor din SUA care au lucrat de acasă cel puţin o zi pe săptămână a crescut la 9,5% din forţa de muncă în 2010, de la 7% în 1997, potrivit datelor US Census Bureau. Un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Stanford relevă că performanţele angajaţilor care lucrează de acasă sunt cu 13% mai ridicate decât înainte de a avea această opţiune.

Miliardarul Richard Branson, fondatorul Virgin Group, a declarat pe blogul personal că decizia lui Mayer ignoră evoluţia tehnologiei mobile şi în domeniul comunicării video, prin care angajaţii pot lucra de oriunde.  "Pare un pas înapoi într-o eră în care munca de la distanţă este mai uşoară şi mai eficace ca niciodată. Dacă dispui de tehnologia necesară pentru a păstra legătura, pentru a comunica regulat, şi reuşeşti să obţii un bun echilibru între lucrul de la distanţă şi munca de birou, angajaţii vor fi motivaţi să lucreze cu responsabilitate, viteză şi calitate ridicată", consideră Branson. Acţiunile Yahoo au scăzut luni la New York cu 2,3%, după ce au câştigat 39% în ultimul an, adauga, in context, Mediafax in pagina electronica.