La o zi după vizita întreprinsă duminică la soldaţii germani desfăşuraţi de NATO la cele două baterii de rachete sol-aer Patriot amplasate pe teritoriul Turcia ca masura de protectie impotriva unui eventual atac sirian, Merkel se va întâlni la Ankara cu preşedintele Abdullah Gul şi cu premierul Recep Tayyip Erdogan.

In ajunul acestor intrevederi, Merkel, tradiţional ostilă aderării Turciei la UE, s-a declarat dispusa sa deschida un nou capitol al tratativelor de aderare. ''Aceste negocieri au bătut pasul pe loc în ultimul timp şi sunt în favoarea deschiderii unui nou capitol în aceste negocieri, în scopul de a avansa puţin'', declara dna Merkel într-un mesaj video difuzat de Cancelarie. Dar, s-a grabit sa sublinieze cancelarul german, rămâne ''o cale lungă'' de parcurs în aceste discuţii si, a adaugat ea, nu este sigura o finalizare pozitiva a acestor. 

Seful diplomatiei de la Berlin, Guido Westerwelle, a apărat şi el relansarea procesului, evocand, totodata, riscul ca Turcia, cu o economie în creştere puternică, să întoarcă spatele Europei. ''Dacă nu suntem atenti, va veni un moment când Europa va fi mai interesată de Turcia decât Turcia de Europa'', a afirmat el. Potrivit presei turce, Erdogan a calificat drept ''pozitiv'' gestul german. Un sondaj publicat duminică de Bild, aproape două treimi dintre germani /60 %/ se opun în continuare aderării Turciei la UE.

 

Ankara a început în 2005 negocieri în vederea aderării la UE, dar convorbirile bat pasul pe loc din cauza ostilităţii unor ţări europene, precum Franţa şi Germania, faţă de aderarea Turciei ca membru cu drepturi depline, dar şi din cauza blocajelor Ankarei, legate de problema Ciprului, unde trupele turceşti ocupă din 1974 partea de nordul insulei. Germania este primul partener economic european al Turciei, de departe înaintea Italiei şi a Franţei, scrie Agerpres in pagina electronica.