În timpul discuţiilor, cei doi lideri s-au declarat gata să renunţe la tratatele UE existente dacă va fi nevoie de acest lucru. "Putem da Uniunii Europene o nouă dinamică. Dacă putem spune de ce, pentru ce, care este motivul din spatele acestei decizii, Germania va fi cu siguranţă gata să facă asta", a declarat Angela Merkel.

La rândul său, Macron a reiterat poziţia Angelei Merkel privind reformele UE: "Nu există absolut nimic tabu aici pentru noi". Germania şi Franţa - două mari puteri economice ale UE - sunt văzute în mod tradiţional ca forţa din spatele integrării europene, iar Macron doreşte să-şi respecte promisiunile din campania electorală privind reformarea şi consolidarea blocului comunitar.

Preşedintele francez a dat însă asigurări că nu a susţinut vreodată emiterea unor eurobonduri şi că nu este de acord ca state europene să-şi asume responsabilitatea unor datorii mai vechi. "Nu am cerut niciodată eurobonduri", a spus Macron. "Nu sunt un promotor al preluării datoriilor vechi. Asta ar duce la o politică de iresponsabilitate", a mai spus şeful statului francez.

Noul lider francez a promis reforme importante în ţara sa în timpul vizitei la Berlin. După discuţii, el a subliniat că reformele economice şi sociale pe care le are în vedere în ţara sa sunt importante de asemenea pentru progresul Europei. Totodată, Emmanuel Macron a promis că noul său guvern va lupta pentru reducerea şomajului, o problemă cu care Franţa se confruntă de peste 30 de ani.

Cancelarul german Angela Merkel şi noul preşedinte francez Emmanuel Macron au declarat luni, la Berlin, că sunt pregătiţi să schimbe actualele tratate ca parte a modernizării Uniunii Europene, relatează DPA. "Dacă putem spune de ce, pentru ce şi care este motivaţia din spate, Germania ar fi, cu siguranţă, pregătită să facă acest lucru", a declarat Merkel, care l-a primit la Berlin pe Macron, la doar o zi după învestirea acestuia ca preşedinte al Franţei.

Macron a exprimat aceeaşi poziţie ca Angela Merkel: "Nu există niciun tabu pentru noi în legătură cu acest lucru". Întâlnirea de luni a celor doi lideri va fi urmată de o şedinţă comună de guvern franco-germană în iulie, care va veni după alegerile parlamentare din Franţa. "Putem da Uniunii Europene o nouă dinamică", a afirmat Merkel în conferinţa de presă comună cu Macron.

"Germania va prospera pe termen lung numai când şi Europa va prospera", a adăugat ea, scrie agerpes.