In varsta de 59 de ani, Angela Merkel va incepe marti cel de-al treilea sau mandat in fruntea noului guvern al Germaniei. Alegerea Ursulei von der Leyen (55 de ani), a luat prin surprindere opinia publica, cunoscuta fiind aversiunea cancelarului pentru surprize.

„Cei care o cunosc stiu ca, pe langa problemele sociale, ea s-a interesat intotdeauna de politica internationala”, a explicat Merkel la o conferinta de presa. „Este o functie de mare raspundere si plina de provocari, dar sunt convinsa ca noul ministru se va descurca”, a asigurat cancelarul.

„Angela Merkel a dat dovada de mult curaj optand in favoarea Ursulei von der Leyer, un curaj care, printre altele, a cam lipsit in timpul negocierilor dintre SPD (stanga) si conservatorii din CDU-CSU”, a comentat publicatia Bild am Sonntag.

De formatie ginecolog, Ursula von der Leyen este o figura conversata in aripa cea mai conservatoare a CDU, unde s-a remarcat, printre altele, prin declaratiile sale privind drepturile femeilor si reformelor care se impun in interiorul partidului.

Mama a sapte copii, Ursula von der Leyer s-a nascut la Bruxelles, a trait in Marea Britanie si Statelor Unite. Ministrul muncii in guvernul marii coalitii aflat la putere intre 2005 si 2009, ea este, in acelasi timp, unul dintre cei mai populari lideri ai CDU din cauza sinceritatii sale, a stilului direct si simplu de a se adresa celor din jur, dar si pentru vointa de a indrepta prtidul conservator spre centru.