Potrivit estimărilor de specialitate, în luna ianuarie, temperatura medie lunară a aerului va avea valori peste mediile climatologice în sudul, sud-estul și vestul țării, iar în restul teritoriului valorile termice vor fi apropiate de normal. Media multianuală lunară este de minus 2,1 grade Celsius. Temperaturile medii lunare se vor încadra între
minus 4 grade Celsius, în Transilvania, Banat, Oltenia, Muntenia și Maramureș și minus 2 grade Celsius în Moldova. Valori de zero grade se vor înregistra în unele zone din vestul țării.

În ceea ce privește cantitățile lunare de precipitații, acestea se vor situa peste mediile climatologice în cea mai mare parte a țării, media multianuală lunară fiind de 33,6 litri /mp. Cantitățile de precipitații vor oscila între 20 de litri/mp în Moldova, 40 de litri/mp în Banat, dar vor ajunge și la 60 de litri/mp în Maramureș.

În cea de-a doua lună a anului 2015, estimările meteo arată că temperatura medie lunară a aerului va avea valori sub mediile climatologice în zonele nordice și centrale, local în sud-estul țării valorile termice vor fi mai ridicate decât mediile, iar în restul regiunilor vor fi normale. Astfel, în timp ce în Transilvania și Muntenia mediile pornesc de la minus 4 grade și ajung la zero grade în Moldova și zona Dobrogei, în vestul extrem temperaturile vor atinge și 2 grade Celsius. Media multianuală lunară este de minus 1 grad Celsius.

Cantitățile lunare de precipitații, în februarie 2015, se vor situa în limite normale, local, în zonele estice și sud-estice, iar în restul teritoriului vor fi excedentare. Cantitățile de precipitații vor oscila între 20 de litri/mp în Transilvania, Muntenia și Banat și 60 litri/mp în Maramureș. Media multianuală lunară este de 31,6 litri /mp.

Conform ANM, în luna martie 2015, temperatura medie lunară a aerului va avea valori apropiate de mediile climatologice în sudul și sud-estul țării, iar în celelalte regiuni valorile termice se vor situa, în general, sub normal. Temperaturile medii lunare pot coborî până la minus 4 grade Celsius în Maramureș, dar pot ajunge și la patru grade Celsius, cu plus, în Muntenia și Moldova și chiar la șase grade Celsius în Banat și sudul țării. Media multianuală lunară este de 3,5 grade Celsius.

Totodată, cantitățile lunare de precipitații se vor situa peste normalul climatologic în cea mai mare parte a țării. Cele mai mari cantități de precipitații sunt preconizate în Maramureș (80 l/mp) și în jur de 40 l/mp în restul țării. Media multianuală lunară este de 38,3 litri /mp.

Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%. Distribuția temperaturilor medii lunare, precum și distribuția cantităților lunare de precipitații este estimată, iar fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

Începând cu data de 1 August 2014 perioada climatică de referință este 1981-2010, conform recomandărilor Organizației Meteorologice Mondiale.