El a subliniat că ANRE reglementează doar prețul la care agentul termic pleacă din centralele în cogenerare de înaltă eficiență, în număr de 37 la nivelul întregii țări, în timp ce prețul pentru celelalte centrale termice din țară este reglementat de către o altă instituție, Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare (ANRSC).

'Am analizat care va fi prețul în 2014 pentru cele 37 de centrale în cogenerare și vestea bună este că nu vor exista variații semnificative. Ele vor fi de maximum 5%. Pentru București, variația este chiar mai mică, astfel că bucureștenii nu vor simți niciun fel de influență negativă în preț în această iarnă', a explicat Calotă.

Prețul la care agentul termic pleacă din centrale nu este cel final, plătit de consumatori. Prețul final este stabilit după ce primăriile decid care vor fi subvențiile pe care le vor suporta din bugetul local.

Calotă a mai spus că cele 37 de centrale în cogenerare de înaltă eficiență au primit în total bonusuri de 300 de milioane de euro pentru a-și eficientiza echipamentele. Aceste bonusuri sunt plătite de toți consumatorii din România, prin taxa de cogenerare introdusă în 2009 în factura la electricitate.

'Din acești bani au făcut investiții, unele sunt încă în derulare, cum ar fi centrala de la Pitești', a precizat Calotă.

Analiza ANRE a relevat însă că aceste bonusuri sunt prea mari, astfel că ANRE a propus Guvernului reducerea cu 10% a bonusului de cogenerare de înaltă eficiență de la 1 ianuarie și cu 35% de la 1 iunie 2014, după cum a declarat, în octombrie, pentru AGERPRES, Niculae Havrileț, președintele ANRE.