"PNL nu a cedat postul de ministru al Justiţiei pentru 45 de zile, nu este exclus să-l cedeze de tot, dar nu l-a cedat nici pentru 45 de zile, nici pentru patru zile. Premierul Ponta a dorit şi în această privinţă, într-adevăr am avut discuţii, m-a consultat, să asume interimatul în fruntea acestui minister pentru soluţionarea problemei numirii marilor procurori - procurorului general al României şi procurorul şef la DNA. Dacă este vorba de eventualitatea ca dl. Ponta să o desemneze pe doamna Kovesi în fruntea DNA, eu mă opun", a afirmat Antonescu, la Antena 3.

El a susţinut că această opoziţie a sa nu rezolvă problema."Problema este mult mai complicată şi sunt gata să o discutăm cu precizarea din partea mea că deocamdată nu ne aflăm în faţa unor numiri oficiale făcute de premier, ne aflăm în faţa unei ipoteze pe care premierul nu a dezminţit-o, a admis-o ca posibilă şi cu premisa pe care o admitem cu toţii că aşa ceva nu ne poate lăsa indiferenţi pe niciunii care ani de zile şi mai cu seamă anul trecut am avut lucruri de spus la adresa modului în care doamna Kovesi, dl. Morar au transformat instituţiile pe care le-au condus în instituţii acţionate politic şi piloni ai regimului Băsescu şi nu ne poate lăsa indiferenţi pe cei care am cerut votul cetăţenilor în repetate rânduri pe parcursul anului trecut pentru a demantela, înlătura, a pune capăt regimului Băsescu", a arătat Antonescu.

Liderul PNL a subliniat că opoziţia sa faţă de desemnarea lui Kovesi în fruntea DNA are, la nivel politic şi simbolic, caracterul unei decizii definitive, dar nu executorii."La nivel formal, juridic, executiv şi executoriu, nu. Decizia mea este definitivă, dar nu executorie, pentru că nu sunt în această speţă instanţă", a spus Antonescu. El a mai afirmat că i-a atras atenţia lui Victor Ponta că eventuala numire a lui Kovesi ar fi "nepotrivită", atâta timp cât ei, ca lideri politici, au luptat împotriva unui anumit sistem.

"Dacă astăzi spun categoric - şi i-am spus evident şi lui Victor Ponta - că nu sunt de acord, că mă opun, că socotesc că este o mare greşeală şi în sine, în raport cu sistemul judiciar, dar desigur şi politică, o eventuală propunere de către domnul Ponta a doamnei Kovesi, o fac nu pentru că doresc să influenţez justiţia, nu i-am făcut o contrapropunere. Spun doar atât, că este nepotrivit, atâta timp cât noi, ca lideri politici, am spus vreme de câţiva ani, că doamna Kovesi - un profesionist asupra virtuţilor cărora nu discut eu, că nu am calitatea să-l evaluez, dar am spus, pornind de la nişte elemente pe care eu le ţin minte - nu este în ordine cum a condus Parchetul General, că există grave suspiciuni", a completat Antonescu.

Şeful Senatului a spus că există câteva "lanţuri de coincidenţă" care duc la apariţia anumitor suspiciuni asupra fostului procuror general, dând ca exemplu "cazul Roberta Anastase" şi "chemarea la Parchetul General a doua zi după ce Traian Băsescu a dat comanda din garaj legat de chestorul Manoliu, pe o hârtie în care omul acela scrisese că nu poate să garanteze nişte date statistice".În context, liderul liberalilor a ţinut să sublinieze că nu are nimic personal cu Laura Codruţa Kovesi. "Dacă tot ce am spus noi ani de zile am crezut cu adevărat şi mai credem şi astăzi, atunci nu poate niciunul dintre noi să o propună pe doamna Kovesi", a explicat Antonescu.

El a opinat că, dacă se merge pe logica unei negocieri cu preşedintele Traian Băsescu, având în vedere că la finalul procesului se află dreptul şeful statului de a numi procurorii şefi, atunci se pot găsi argumente în favoarea unei eventuale decizii a lui Victor Ponta de numire a lui Kovesi în funcţia de şef al DNA.

"Sunt gata, dacă intrăm în zona negocieri - 'domne, este o negociere', are şi el dreptatea lui. Se poate şi aşa. Nu este iraţional. În momentul în care intrăm în negociere facem, de fapt, după părerea mea, exact ceea ce ne batem cu cărămida în piept, se bate Traian Băsescu, ne-am bătut şi noi, şi ne bate cu cărămida în cap Comisia Europeană, şi anume politizăm justiţia. Negociere între doi factori politici, acceptarea termenului şi regulilor pe care Traian Băsescu le spune - 'nu, trebuie să propuneţi măcar jumătate să fiu eu de acord, că altfel nu semnez', este direct politizarea justiţiei. Chiar dacă am convingerea că Victor Ponta nu vrea să-şi tragă jumătate din parchete, ca să spunem aşa, în sfera sa de influenţă politica, nici vorbă, sunt convins că nu vrea să facă asta", a adăugat Antonescu.

Întrebat dacă este conştient că prin eventuala numire a lui Kovesi la şefia DNA, USL ar putea să aibă parte de "un val de dezamăgire" din partea electoratului, Antonescu a răspuns afirmativ menţionând că şi el şi Victor Ponta sunt conştienţi de acest lucru. "Victor Ponta nu devine, chiar dacă va face acest lucru, duşmanul nostru, nu încetează să fie aliatul meu", a conchis Antonescu.