În discursul său de prezentare a raportului de activitate ca fost preşedinte al PNL, Antonescu s-a referit la Călin Popescu Tăriceanu, însă nu i-a pronunţat numele, potrivit Mediafax.

"Nu vreau în încheiere să număr trădătorii sau să adresez mulţumiri, nume cu nume. E şi lista trădătorilor, cumplit de lungă, evident cu cine, şi lista oamenilor care înţeleg ce înseamnă acest partid. Trădătorii iau ochii, sunt invitaţi prin emisiuni, se agită, promit, candidează, înfiinţează partid, ţin citez «vie flacăra liberalismului». Celorlalţi, nedreptăţiţi, uneori chiar nu li se ştie nici numele, chiar printre noi. Dar, dragii mei, mesajul meu din capătul acestei aventuri de existenţă împreună este că numai cei din urmă, numai cei drepţi, numai aceia contează, că numai aceia există, pentru că cine trădează încetează să existe, când trădezi încetezi să mai exişti", a declarat Antonescu, fiind aplaudat furtunos de delegaţii congresului PNL.

Fostul preşedinte al PNL a afirmat că partidul nu are în rândurile sale doar "oameni curaţi, devotaţi, dedicaţi, care să nu ceară nimic şi să dea tot".

"Dar esenţial este ca aceşti oameni să existe mereu şi esenţial este ca în viaţa partidului, continuitatea partidului, istoria partidului în fond să fie continuată de ei. Dăm fiecare bătălia vremii noastre.Nu putem face mai mult decât suntem în stare noi, nu putem face mai mult decât e posibil într-un moment al istoriei, într-o Românie aşa cum este", a mai afirmat fostul preşedinte al PNL.

Antonescu a precizat că la congresul PNL vor trebui luate decizii "pentru istorie", iar delegaţii prezenţi trebuie să mediteze asupra responsabilităţii în cazul opţiunii pe care o fac.

”Astăzi mai mult ca oricând dumneavoastră. toţi, noi toţi, nu ne putem deroba de nicio răspundere. Pentru deciziile luate azi fiecare dintre dv. trebuie să-şi asume responsabilitatea, nimeni nu poate da vina nici pe Iohannis, nici pe Antonescu, nici pe Ghişe (...) Odată şi o dată trebuie să spunem lucrurile până la capăt, măcar într-o privinţă. Nu vrem să renunţăm la numele nostru şi nici nu vom renunţa. Nu vrem şi nu vom renunţa la istoria PNL", a susţinut fostul preşedinte al PNL.

El a menţionat că greşeala PNL din anii 2000 a fost aceea de a nu se afilia PPE, greşeală care dacă nu ar fi fost făcută la acel moment ar nu s-ar fi ajuns la eşecul demersului de demitere a preşedintelui Traian Băsescu din 2012.

Antonescu, aplaudat în picioare de congres: Mulţumesc pentru cinstea de a servi PNL

Fostul preşedinte al PNL, Crin Antonescu, a ţinut, sâmbătă, în faţa Congresului partidului, discursul prin care şi-a încheiat mandatul de cinci ani în fruntea partidului, el cerând iertare celor faţă de care a greşit şi mulţumind celor care i-au fost alături, precum şi pentru "cinstea de a servi PNL.

Antonescu a vorbit în faţa delegaţilor circa 30 de minute, accentele emoţionante ale alocuţiunii sale făcându-i pe unii dintre auditori să se ridice în picioare pentru a-l apaluda."Lăsaţi-mă să plec!", li s-a adresat Antonescu, continuând să vorbească.

La finalul discursului, toţi cei 1500 de delegaţi l-au aplaudat în picioare pe fostul lor lider.

"Cred, la sfârşitul mandatului meu de preşedinte, că am făcut destul greşeli. Tuturor celor faţă de care am greşit le cer iertare. Cred că am avut destule izbânzi. Tuturor celor care mi-au fost alături, le mulţumesc", a spus Antonescu, în apluzele delegaţilor.

El a arătat că PNL a devenit al doilea partid din România, faţă de al treilea, aşa cum se afla în 2009, fapt dovedit de statistică şi de aritmetică.

"Dincolo de statistică e ceva mai important: cred că în aceşti ani împreună am învăţat să gândim ca nişte câştigători, să ne purtăm ca nişte câştigători chiar dacă nu am câştigat totdeauna, şi să ne batem în continuare pentru fi numărul unu. Cred că de aici PNL nu se mai poate întoarce. Cred că un standard de aspiraţie, onoare, curaj, devotament am reuşit să fixăm împreună", a spus Antonescu.

El a adus în discuţie faptul că preşedintele interimar al PNL, Klaus Iohannis, despre care a spus că e "prietenul" său, fiind întrebat ce rol va juca în PNL, ca fost lider, a menţionat că va fi unul important, inclusiv chiar în campania electorală.

"Mulţumesc, domnule preşedinte interimar. Pot să fac mai mult. Orice voi face, cu bucurie, cu recunoştinţă, cu sfială, să mă duc lângă domnul Mircea Ionesc Quintus şi să ţinem împreună, că e de datoria noastră, standardul acesta, ştacheta aceasta de aspiraţie, onoare, curaj, devotament sub care niciun preşedinte al PNL nu va mai putea coborâ", a spus Antonescu,

În finalul discursului, el a mulţumit pentru cinstea pe care i s-a acordat de a servi PNL.

"Mulţumesc colegi, prieteni dragi, mi-aţi dat şansa celei mai mari cinstiri pe care am avut-o în viaţa mea, cinstea de a servi împreună PNL", a conchis Antonescu, în apluzele tuturor de legaţilor.

Preşedintele interimar al partidului, Klaus Iohannis, i-a mulţumit lui Antonescu pentru mesaj.

"Mulţumesc pentru acest mesaj. Mi-e greu după aceste cuvinte frumoase să trec la chestii tehnice", a spus Iohannis.