"Că despăgubiri îngrozitoare pândesc statul român: ar trebui să ştim cu toţii, opinia publică, despre ce despăgubiri este vorba. De unde decurg aceste despăgubiri? Că eu nu am habar. Mie niciodată premierul Ponta nu mi-a spus ce riscăm noi, ca despăgubiri, statul român, dacă nu executăm acest proiect. Păi, dacă sunt despăgubiri, atunci primul-ministru ar trebui să fie campionul acestui proiect, venind în Parlament, pledând pentru el şi explicând cât ne costă dacă nu-l facem şi cum am ajuns în situaţia asta", a declarat Antonescu, într-o intervenţie la Antena 3.

Liderul liberalilor a afirmat că nu a fost informat cu privire la includerea pe ordinea de zi a Guvernului a proiectului Roşia Montană, ci a aflat acest lucru de la miniştrii liberali.

"Eu personal nu am fost informat nici măcar de apariţia pe ordinea de zi a Guvernului a acestui proiect. Am fost informat de către miniştrii mei, am avut o discuţie post factum cu domnul Ponta. Am înţeles explicaţiile, dar nu s-a spus nimic de despăgubiri. Dar de ce trebuie să plătim noi despăgubiri? Cine şi când a angajat statul român în aşa fel încât astăzi să nu mai avem putere de decizie în ţara noastră şi pe resursele noastre, sub ameninţarea unor despăgubiri? Să ne spună! Că eu sunt convins că nu domnul Ponta a făcut treaba asta", a susţinut Antonescu.

Premierul Victor Ponta a afirmat, marţi, că în cazul în care Parlamentul respinge proiectul de la Roşia Montană licenţa de exploatare nu se va pune în aplicare.

El a precizat că licenţa de exploatare există încă din 1999-2000 şi a adăugat că pierderile calculate de către companie, evaluări cuprinse în contractul cu RMGC, sunt de până la 2 miliarde de dolari.

''Există din 1999-2000 licenţă de exploatare. (...) În 14 ani Guvernul nu a luat o decizie. Am considerat că este un gest normal să finalizez negocierile şi să cer votul Parlamentului. E clar că nu se va da acest vot. Nu se pune problema să acceptăm suma de 2 miliarde de dolari. Licenţa de exploatare în acest caz (n.r. în care Parlamentul va respinge proiectul de lege) nu se va pune în aplicare. (...) În Guvern toată lumea şi-a dat avizul apoi s-a luat o decizie politică. Iau act de ea şi o respect'', a declarat Ponta.