În opinia a 75,3% dintre antreprenori, cele mai afectate întreprinderi vor fi cele din sectoarele care înregistrează tradiţional rulaje mari şi margini de profit, iar 75,6% consideră că sectorul distribuţiei şi al vânzărilor cu amănuntul va avea cel mai mult de suferit.

Sondajul privind înlocuirea impozitului pe profit cu impozitul pe cifra de afaceri a fost realizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), iar din cei 385 de antreprenori care au răspuns, 52,4% deţin o microîntreprindere, 19,5% o întreprindere mică, 19,5% întreprindere mijlocie, 2,4% întreprindere mare, 0,1% ONG (asociaţie, fundaţie), altă formă juridică (patronat) - 6,1%.

"Întrebaţi dacă sunt de acord cu înlocuirea impozitului pe profit cu impozitul pe cifra de afaceri pentru toate companiile din România începând cu 1 ianuarie 2018, 65,9% au răspuns 'Nu', 28% au răspuns 'Da', iar 6,1% au oferit alt răspuns", precizeaza comunicatul CNIPMMR.

În ceea ce priveşte sectoarele cele mai afectate de înlocuirea impozitului pe profit cu impozitul pe cifra de afaceri, sectorul distribuţiei şi al vânzărilor cu amănuntul (75,6%) va avea cel mai mult de suferit confirm antreprenorilor intervievaţi, urmat de sectorul transporturilor (28,2%) şi sectorul turismului (23,1%).

În plus, sectorul sănătate şi asistenţă socială (34,9%) şi cel al tranzacţiilor imobilare (34,9%) vor înregistra reduceri ale poverii fiscale din înlocuirea impozitului pe profit cu impozitul pe cifra de afaceri.

În noul Programul de Guvernare 2017-2020 este menţionată înlocuirea impozitului pe profit cu impozitul pe cifra de afaceri, şi anume: "vom introduce impozitarea veniturilor pentru toate companiile din România, (impozit pe cifra de afaceri) începând cu 01 ianuarie 2018. Acest impozit va înlocui impozitul pe profit şi va avea 2 sau 3 trepte de impozitare", mentioneaza agerpres.