Agentia Agepres prezinta in pagina electronica o selecție a celor mai interesante inovații tehnologice din acest an.

Lentile de contact pentru diabetici de la Google

În a doua jumătate a lunii ianuarie, Google a anunțat că lucrează la dezvoltarea unei noi generații de lentile de contact care ar putea ajuta persoanele diabetice să-și țină sub control nivelul de zahăr din organism. Aceste lentile măsoară nivelul de glucoză din lacrimi, prin intermediul unui senzor conectat la un microcip, care se află între două straturi ale materialului din care sunt făcute lentilele de contact.

Un important pas înainte în protetică: mâna bionică

O mână protetică având degete cu senzori tactili a permis unui bărbat să simtă obiecte la strângerea lor în palmă, pentru prima dată de când și-a pierdut brațul într-un accident în urmă cu aproape zece ani, conform unei informații publicate la începutul lunii februarie. În locul brațului amputat a fost fixată mână bionică, purtată timp de o lună. În cadrul testelor desfășurate, bărbatul a reușit să distingă între diferitele obiecte pe care le strângea în palmă, chiar dacă era legat la ochi. Aceasta este prima mână protetică care a reușit să trimită informații senzoriale creierului folosind electrozi implantați sub piele. Invenția ar putea conduce la o nouă generație de membre bionice care pot oferi în timp real informații tactile despre mediul înconjurător.

"Iron-Man", din film în realitate: Prototipuri de armuri hi-tech pentru soldați, testate de SUA

Soldați americani din cadrul trupelor speciale au testat armurile din seria TALOS ("Tactical Assault Light Operator Suit"), rezultatul colaborării dintre Massachusetts Institute of Technology (MIT) și U.S. Army Research, Development and Engineering Command (RDECOM), cu implicarea și a altor companii private și instituții academice. Aceste armuri sunt concepute pentru a asigura protecție în fața gloanțelor și sunt dotate cu o mare varietate de senzori și camere video. Printre dotările unui astfel de costum se numără camere cu un câmp vizual de 360 de grade, cu capacități de operare pe timp de noapte și plăci de armură din aliaje speciale, foarte ușoare și impenetrabile în fața gloanțelor. Modelele mai avansate vor include un exoschelet complet, îmbunătățind substanțial forța și agilitatea militarilor, la care se adaugă și ecrane pe care sunt prezentate informații relevante din mediul în care se află soldatul. Această tehnologie le poate oferi soldaților americani un uriaș avantaj tactic, dar și un nivel de protecție fără precedent în fața inamicului

Ochelarii Google, noul gadget preferat al medicilor chirurgi

Ochelarii interactivi dezvoltați de gigantul american Google permit medicilor să asiste în direct la operații realizate de chirurgi din alte colțuri ale lumii. Acest produs revoluționar al Google, prezentat pentru prima dată în septembrie 2013, oferă numeroase avantaje pentru chirurgi, accelerând schimburile de informații în timp real între specialiști aflați în diferite locuri ale lumii, care astfel se pot asista unii pe alții în intervenții chirurgicale complicate sau de pionierat. Senzorii fixați la înălțimea ochilor permit filmarea intervențiilor. Micul ecran semi-transparent situat în colțul superior din dreapta al monturii afișează date instantaneu, fără a fi necesară mișcarea capului pentru a privi spre un alt suport (iPad, calculator), oferind astfel medicului posibilitatea de a proceda rapid la căutări de informații în caz de necesitate. Nu în ultimul rând, acești ochelari pot permite reglarea de litigii medico-legale, în cazul în care pacientul decedează.

Telescopul de ultimă generație MUSE generează imagini 3D ale Universului

La sfârșitul lunii martie, telescopul de ultimă generație MUSE, un nou instrument folosit de astronomi pentru a desluși secretele Universului în imagini 3D, a trecut de primul test important de funcționare în cadrul European Southern Observatory din Chile. După aproape 10 ani de proiectare și construcție, acest instrument denumit Multi Unit Spectroscopic Explorer (MUSE) a reușit să surprindă primele imagini din spațiu pentru a genera imagini 3D din perioada de tinerețe a Universului. Instalat în cadrul Very Large Telescope (VLT) aparținând European Southern Observatory din Chile, MUSE poate studia și recompune în format 3D imagini din cosmos. MUSE folosește 24 de spectrografe pentru a descompune lumina în culorile componente, pentru a asambla imagini de detaliu și a reda spectrul diferitelor regiuni cosmice. Studiul acestor culori poate oferi informații despre compoziția și mișcarea diferitelor obiecte cosmice.

În SUA a fost inaugurat cel mai exact ceas atomic din lume

Un nou ceas atomic a fost inaugurat la începutul lunii aprilie în SUA, ceas care este de trei ori mai exact decât ceasul atomic folosit inițial ca standard oficial pentru timp în SUA, fiind implicit și cel mai exact ceas construit vreodată. Institutul Național american pentru Standarde și Tehnologie (National Institute of Standards and Technology — NIST), o agenție din cadrul Ministerului Economiei, a precizat că noul ceas, denumit NIST-F2, va ține ora oficială pe continentul nord-american. Acest nou ceas atomic este capabil să țină ora exactă timp de 300 de milioane de ani, fără să rămână în urmă sau să o ia înainte nici măcar cu 1 secundă în această întreagă perioadă, conform lui Thomas O'Brian, șeful Departamentului Timp și Frecvență din cadrul NIST.

Un dispozitiv ce redă parțial vederea bolnavilor de retinită pigmentară a fost experimentat cu succes

Cinci pacienți care au orbit din cauza unei afecțiuni degenerative și-au recăpătat parțial vederea după ce li s-a implantat un cip care preia funcțiile retinei. Societatea franceză Pixium Vision a efectuat cu succes operațiunea, ce constă din instalarea unei camere video miniaturizate pe o pereche de ochelari ce captează semnalele vizuale și a unui cip care convertește aceste imagini în semnale electrice care stimulează neuronii și creează imagini în creier. Cipul are două componente, una este instalată pe suprafața globului ocular, iar cea de-a doua, alcătuită din circa 50 de electrozi, se află pe nervul optic.

Mașinile care se conduc singure, soluția pentru reducerea traficului cu 80%

Traficul infernal din aglomerările urbane nu este rezultatul prea multor mașini, ci al prea multor șoferi — dacă toate mașinile participante în trafic s-ar conduce singure, pe pilot automat, aglomerările din trafic ar scădea cu până la 80%, conform experților. Într-un studiu prezentat în luna iunie de un expert american în planificare urbană, automobilele inteligente autonome care comunică între ele, schimbând informații despre mașinile din față, posibile rute alternative și situația traficului pe anumite artere, ar asigura nevoia de mobilitate a locuitorilor din metropolele foarte aglomerate și ar aduce nivelul traficului la doar 20% din cel existent în prezent. Universitatea Tehnică Nanyang testează un concept propriu de automobil fără șofer, concept dezvoltat alături de JTC Corporation (Singapore) și de compania franceză Induct Technologies. Aceste vehicule cu pilot automat sunt folosite în prezent pentru transportarea pasagerilor între campusul Universității Nanyang și CleanTech Park, aparținând JTC Corporation.

Dispozitivul FingerReader, sistem ingenios de lectură pentru nevăzători

FingerReader, un ingénieux système pour aider les malvoyants à lire par Gentside Découverte
Dotat cu o cameră și cu un soft adecvat, dispozitivul FingerReader citește texte pentru persoanele cu deficiențe de vedere și nevăzători. Un sistem de vibrații permite să nu se piardă rândul. Dispozitivul, prezentat la jumătate lunii iulie, le va permite nevăzătorilor să citească cărți sau orice alt document numai urmărind rândurile cu degetul. Conceput la prestigiosul Massachussetts Institute of Technology (MIT), FingerReader este un aparat care citește cu voce tare, electronic, orice text pe suport de hârtie sau digital.

Ecranele smart ar putea înlocui hublourile în viitoarea generație de avioane pentru pasageri

Avioanele cu care vom zbura peste 10 ani vor fi mai ușoare și implicit mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil și mai puțin poluante dar, în special, o călătorie cu un astfel de avion va fi cu mult mai spectaculoasă decât un banal zbor din prezent, conform proiectului unui producător britanic care vizează înlocuirea hublourilor din fuselaj cu panouri superușoare din ecrane inteligente, care vor creea senzația că poți întinde mâna pentru a atinge norii. Acest concept al unui avion fără hublouri, bazat pe o tehnologie împrumutată de la telefoanele mobile și de la televizoarele smart, a fost lansat de Centre for Process Innovation (CPI), o organizație din nord-estul Angliei care colaborează cu alte companii în domeniul inovației și al dezvoltării de noi produse. Acest concept permite instalarea unor ecrane de înaltă definiție, ușoare și foarte subțiri, pe partea interioară a fuselajului, ecrane pe care vor fi afișate imagini de la exteriorul aeronavei, preluate de la diferite camere amplasate în exterior. În afară de spectaculozitatea acestui concept, principala miză este reprezentată de reducerea greutății aeronavelor, care la rândul ei înseamnă un consum mai mic, o poluare mai redusă și bilete mai ieftine pentru călători. Conform calculelor făcute de specialiștii de la CPI, la o scădere cu 1% a greutății aparatului de zbor corespunde o economie de combustibil de 0,75%.

Prototip de "dronă ambulanță" prezentat în Olanda

Un prototip de "dronă ambulanță", care poate transporta un defibrilator în timp record la victimele care au suferit un stop cardiac, a fost prezentat la sfârșitul lunii octombrie la Universitatea din Delft (Olanda). Echipat cu șase elice, prototipul poate atinge o viteză de 100 km/h și transportă o greutate de 4 kg. Drona se va deplasa independent, localizând originea unui apel de urgență prin utilizarea datelor GPS și este ideală pentru oferirea primului ajutor în marile aglomerări urbane în care traficul auto este congestionat iar ambulanțele intervin cu întârziere.

Un argentinian a creat "pantofi cu vibrații" pentru nevăzători

Argentinianul Juan Manuel Bustamante a creat pantofi inteligenți, care produc vibrații în apropierea obstacolelor, pentru a veni în ajutorul nevăzătorilor și a înlocui clasicul baston alb. Prototipul creat de Bustamante, care a fost prezentat la Târgul Național de Știință din Argentina care a avut loc în perioada 9-14 noiembrie, detectează orice obiect aflat pe o rază de 25 de centimetri. Senzorii cu care sunt dotați pantofii acționează ca un sonar: undele se lovesc de obstacol și determină distanța la care se află acesta. În funcție de locul în care se află obiectul, începe să vibreze partea din față, din spate sau laterală a pantofului. Dispozitivul se încarcă cu ajutorul unui USB conectat la computer sau la un celular.

Google a inventat "lingura inteligentă" pentru a-i ajuta pe bolnavii de Parkinson

Gigantul internetului Google a anunțat la sfârșitul lunii octombrie că a pus la punct "o lingură inteligentă" pentru a-i ajuta pe cei cărora le tremură mâinile din cauza bolii Parkinson. Tehnologia folosită la designul acestei linguri detectează tremurul mâinii și face ajustări instantanee pentru a menține echilibrul și a reduce astfel mișcările cu 76 %, potrivit primelor teste realizate.

Telefonul mobil va putea fi reîncărcat în 30 de secunde

O companie israeliană a anunțat că a dezvoltat o tehnologie care permite reîncărcarea unui telefon mobil în câteva secunde și a unui automobil electric în câteva minute, avans tehnologic care ar putea duce la transformări în două dintre cele mai dinamice domenii industriale din lume. Folosind nanotehnologia pentru sintetizarea de molecule artificiale, compania StoreDot din Israel a dezvoltat o baterie care poate absorbi și stoca o cantitate foarte mare de energie în scurt timp, acționând, de fapt, ca un burete foarte dens care absoarbe energia electrică și o păstrează.Inovația se bazează pe crearea de "nanogranule", pe care StoreDot le descrie ca molecule de peptide bio-organice. Nanogranule modifică modul în care se comportă o baterie pentru a permite rapid absorbția și păstrarea energiei electrice.

O periuță de dinți care curăță "inteligent"

Într-o epocă a inteligenței, în care telefoanele sunt "smart", detergentul are molecule inteligente care elimină petele, sau pasta de dinți are în componență nanoparticule, nu este deloc ieșit din comun să avem și o periuță de dinți care curăță "inteligent". Aparatul conține un senzor ce detectează cantitatea de tartru eliminată la fiecare periere, datele fiind înregistrate și transmise unei aplicații pe smartphone. Cu aplicația asociată cu aparatul firmei Kolibree, utilizatorul știe dacă a ratat unele zone dificile sau dacă nu și-a curățat dinții destul de bine. Părinții pot verifica astfel dacă cei mici s-au spălat bine pe dinți.

Rochia din fibră optică ce își schimbă culoarea la cerere

Creatoarea de modă londoneză Amy Rainbow Winters a expus la salonul hight-tech International CES de la Las Vegas o rochie confecționată dintr-un material textil ce conține fibră optică. Rochia emite lumină albastră, însă culoarea se poate schimba instantaneu, prin atingerea senzorilor plasați în mânecă. Astfel, dacă vreți o rochie violet, va fi violet. Dacă preferați roșul, veți avea roșu. Nu aveți decât să vă uitați la mânecă și să hotărâți ce culoare vreți, conform creatoarei. O altă rochie prezentată la CES conține, de exemplu, senzori de mișcare, iar culoarea se schimbă atunci când persoana care o poartă sare. Prețul de producție al unei rochii cu fibră optică ajunge la circa 3.000 dolari, însă poate crește în funcție de design, potrivit lui Winters, ale cărei creații pot fi văzute pe site-ul rainbowwinters.com.

Rex — primul om complet bionic din lume

Primul om complet bionic cu organe artificiale, sânge sintetic și membre robotizate a fost expus la Muzeul Științei din Londra. Denumit Rex, omul bionic are 1,83 metri înălțime și 77 de kilograme. El poate percepe obiectele din fața sa folosind implanturi de retină, iar pentru a auzi beneficiază de implanturi cohleare. Rex dispune de unele dintre cele mai noi tehnologii privind membrele mecanice, precum și în ce privește inima și plămânii, pancreasul artificial, rinichii, splina și traheea și un sistem circulator sanguin funcțional. Toate componentele sale pot fi, teoretic, grefate organismului uman pentru înlocuirea celor bolnave. Rex a fost construit de Shadow Robot Co. din Londra pentru a prezenta noile descoperiri din domeniul medical, în ceea ce privește membrele bionice și organele artificiale. Robotul are o față lipsită de mimică și nu are piele. El este controlat de la distanță, printr-un calculator cu o conexiune Bluetooth. Inteligența artificială a acestui robot este limitată de capacitatea unui software de conversații, similar aplicației Siri de pe iPhone.

Cel mai rapid ascensor din lume

Pentru amatorii de senzații tari în cel mai sigur mijloc de transport din lume, concernul japonez Hitachi a creat cel mai rapid ascensor, capabil să urce 94 de etaje în numai 43 de secunde. Acest nou model de ascensor se deplasează cu o viteză de 72 de km/oră, viteză mai mare decât cea a ascensorului în funcțiune considerat până acum cel mai rapid din lume, aflat într-o clădire din Taiwan și care merge cu o viteză de 60 km/oră. Pentru a dezvolta cel mai rapid ascensor din lume, grupul Hitachi a îmbunătățit puterea motoarelor și a redus greutatea cablurilor.

Flying Roadster, automobilul zburător


Flying Roadster este o mașina zburătoare, construită de compania slovacă Aeromovilo, care cântărește 450 de kilograme și are aripi din fibră de carbon ce se pliază în spatele cabinei. Primul patent al unei mașini zburătoare datează din 1903, însă anul acesta, mai precis pe 29 octombrie, a fost prezentat primul automobil zburător cu opțiune de comercializare, cu prilejul Conferinței anuale a tehnologiei viitorului și erei digitale de la Viena. Este vorba de Flying Roadster care se pare că a făcut primul test de zbor în octombrie anul trecut. Flying Roadster are două locuri și atinge în zbor viteza maximă de 200 km/h.

Primul ascensor fără cablu din lume

Fără îndoială că anul 2014 a fost unul prolific pentru industria constructoare de ascensoare. După prezentarea celui mai rapid lift din lume, iată că a venit și rândul primului ascensor fără cablu. Compania germană ThyssenKrupp transformă liftul clasic într-un fel de metrou vertical. Principala calitate a noului sistem, numit MULTI, constă în faptul că permite funcționarea mai multor cabine de ascensor prin aceeași casă a liftului. În acest fel, spațiul ocupat de lifturi se poate reduce foarte mult, capacitatea de transport poate spori și se realizează economii la consumul de energie. Cabinele se autopropulsează și se deplasează pe linii instalate sub forma unui circuit. Sistemul a fost dezvoltat pentru clădiri de înălțime medie și mare, iar prima unitate va intra în probe în 2016.