Chinezii se pregatesc sa intampine Anul Nou si definitiveaza ultimele detalii ale horoscopului pentru 2013. Sarpele intra in universul temporal al adeptilor astrologiei chineze la 10 februarie si va pleca la 30 ianuarie 2014. In traditia chineza, Sarpele este in mod simbolic asociat cu intelepciunea, cultura, creativittea, cunoasterea de sine. Ceea ce inseamna ca extravagantele, vezi violentele, Dragonului vor deveni trecut.

China detine cele mai importante rezerve de lichiditati din lume, iar expertii financiari ai bancii JP Morgan au studiat performantele actiunilor americane in functie de diferitele semne ale calendarului lunar chinezesc. Incepand din 1871. Din cele 12 animale care alcatuiesc acest calendar, Sarpele a inregistrat cele mai proaste evolutii in cursul ultimilor 141 de ani (-6% in medie, fata de +9% in medie pentru anii plasati sub semnul Dragonului).

Din observatiile lor, analistii au ajuns la concluzia ca, „desi este presarat cu numeroase capcane, anul Sarpelui inregistreaza, in general, progrese regulate, dar reclama o mare atentie acordata detaliilor”. Altfel spus, este un an favorabil investitorilor care respecta un program riguros, in detrimentul celor care-si contruiesc afacerile pe intuitie.

Autorii raportului amintesc, in acest context, ca precedentii ani plasati sub acest semn au fost marcati atat de evenimente cruciale, cat si de initiative cheie. Dintre evenimentele majore care s-au intamplat in anii Sarpelui merita mentionate prabusirea Wall Street (1929), atacul nipon de la Pearl Harbour (1941), razboiul indo-pakistanez (1965) si atentatul de la 11 septembrie 2011. Pe de alta parte, Sarpele a fost marcat de vizita istorica a presedintelui egipean Sadate in Israel (1979) si de planul de salvare al guvernului american din 1989 vizand rezolvarea crizei „savings & loans”.

In acest context, expertii JP Morgan noteaza ca pentru Ben Bernanke, nascut intr-un an al Sarpelului, 2013 inseamna ultimul an la conducerea Rezervei Federale a SUA (FED). Prin urmare, scriu analistii  americani, „ar putea fi un an al compromisului, cand serpii vor fi obligati sa revizuiasca in scadere previziunile lor”. Cu alte cuvinte va fi un an plin de suspans pentru investitorii care vor trebui sa dea dovada de prutdenta in deciziile lor.