Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a finalizat proiectul tehnic co-finantat din fonduri europene nerambursabile pentru realizarea unei aplicatii online care va efectua analize comparative ale planurilor tarifare existente pe piata pentru trei categorii de servicii de comunicatii electronice: telefonie mobila, telefonie fixa si acces la internet in banda larga, urmand sa returneze un clasament al celor mai avantajoase planuri tarifare din punct de vedere al pretului, care corespund optiunilor exprimate de utilizator.

Aplicatia online, echipamentele hardware si licentele software au fost livrate catre ANCOM de compania selectionata prin licitatie sa dezvolte aceasta aplicatie cu atingerea tuturor indicatorilor asumati.

In perioada urmatoare, furnizorii de servicii de comunicatii electronice vor introduce in baza de date toate ofertele comerciale de telefonie fixa, mobila si acces la internet in banda larga, iar reprezentantii ANCOM vor verifica si valida datele incarcate in aplicatie. Utilizatorii finali vor putea accesa aplicatia online in prima jumatate a acestui an.

Aplicatia online va efectua un clasament al celor mai avantajoase planuri tarifare pe baza unei metodologii de calcul proiectata de compania care a dezvoltat aplicatia, UTI GRUP S.A. Compania a stabilit algoritmul de calcul in urma evaluarii situației planurilor tarifare ale furnizorilor de comunicații electronice din Romania si pe baza consultarii cu reprezentantii ANCOM.

Aplicatia online le va oferi utilizatorilor finali acces la informatii actualizate periodic cu privire la tarifele percepute de operatori pentru furnizarea serviciilor de telefonie fixa si mobila, a serviciilor de acces la internet in banda larga, precum si a pachetelor tarifare care includ combinatii ale acestora. Pe baza optiunilor utilizatorilor finali, aplicatia va realiza analize comparative ale planurilor tarifare disponibile pe piata din Romania pentru aceste servicii, urmand sa returneze, pentru fiecare interogare, un clasament al acestora din punct de vedere al pretului. In momentul afisarii rezultatelor, vor fi publicate si alte detalii relevante precum durata minima a contractelor, penalitati in caz de reziliere, informatii privind existenta unor promotii etc.

Aplicatia online este implementata ca urmare a prevederilor Deciziei nr. 77/2009 privind obligatiile de informare a utilizatorilor finali de catre furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului, care a creat premisele necesare pentru ca ANCOM sa realizeze si sa puna la dispozitia publicului un portal online care sa permita compararea tarifelor si conditiilor oferite de furnizorii de telefonie mobila, telefonie fixa si acces la internet in banda larga, prin intermediul unei aplicatii online.