După dezvăluirile privind colectarea metadatelor telefonice, recuperarea SMS-urilor și moniitorizarea platformelor de jocuri online, noi documente furnizate de fostul consultant al NSA, Edward Snowden, vin sa completeze tabloul activităților de supraveghere ale serviciilor de interceptare.

Potrivit NYT, care citează aceste documente, de fiecare dată când cineva foloseste o aplicație pe smartphone-ul său, acest program dezvaluie date despre localizarea utilizatorului, lista contactelor sale, informatii pe care NSA și GCHQ britanic le preiau în cadrul vastelor lor programe de colectare.

Astfel, un raport citat de cotidian notează că orice actualizare a sistemului de exploatare Android trimite în rețea 500 linii de date referitoare la istoricul smartphone-ului și a utilizatorul său, date captate de agențiile de informații.  'Comunicațiile persoanelor care nu sunt ținte străine valide nu interesează NSA', a răspuns agenția solicitării de clarificări a AFP, repliindu-se în spatele liniei sale de apărare obișnuite.

Agenția 'nu face profilul americanilor obișnuiți. Noi colectăm doar comunicațiile țintelor străine potrivit legii din motive de supraveghere și contraspionaj ale țintelor străine, oricare sunt mijloacele tehnice utilizate de acestea', a afirmat o purtătoare de cuvâmt a NSA, Vanne Vines.

Această supraveghere a aplicațiilor smartphone-urilor este descrisă ca o 'pepită' (bucată de aur nativ) într-un document al NSA datând din 2010. Numai în anul 2007, agenția americană ar fi consacrat 767 milioane de dolari acestui program, adică de patru ori mai mult decât în anul precedent, potrivit altui document citat de Times.

În fața scandalului provocat de amploarea supravegherii NSA, președintele Barack Obama a anunțat o încadrare mai strictă a activităților sale de colectare a metadatelor telefonice (informațiile despre durata apelurilor și numerele apelate de la un telefon).  Însă nu s-a spus nimic despre supravegherea programelor informatice susceptibile să permită accesul la datele personale, observă AFP.