In ultimii 14 ani, cei mai importanti actori ai pietei aurului au cheltuit 195 miliarde de dolari cumparand zacaminte, scrie Bloomberg.O strategie justificata, la acea data, de cresterea vertiginoasa a pretului metalului galben – o lunga perioada de timp, aurul s-a numarat printre activele preferate de investitori, oferind un profit stabil de 20-30% pe an.

La 6 septembrie 2011, valoarea aurului a atins varful maxim – 1922 de dolari/uncie. Apoi, piata a inceput sa scada, angajandu-se intr-o depreciere imposibil de oprit, practic. De atunci, capitalizarea companiilor de resort s-a redus. in total, cu 164 miliarde de dolari. Acum, aurul se tranzactioneaza in jurul valorii de 1.283 de dolari/uncie, marcand o ieftinire de 23% fata de inceputul anului.

In acest context, banca americana Goldman Sachs a revizuit in scadere prognoza de pret la aur pana la 1.300 de dolari/uncie pana la sfarsitul acestui an (-9,4% fata de estimarea anterioara). In opinia expertilor institutiei mentionate, pana la sfarsitul anului 2014, metalul galben va mai pierde din stralucire, coborand la 1.050 de dolari/uncie (-17,3%, comparativ cu prognoza anterioara). Goldman Sachs a tinut sa sublinieze ca nici macar bancile centrale nu vor putea opri caderea pretului la aur prin multiplicarea achizitiilor de metal galben si sporirea, astfel, a rezervelor lor.