In ultimele cateva decenii, oamenii de stiinta din intreaga lume urmaresc si studiaza asteroizii care evolueaza in jurul Pamantului, in incercarea de a stabili gradul acestora de periculozitate. Dar sunt atat de multi asteroizi, incat specialistii s-au vazut obligati sa elaboreze scari de evaluare a posibilitatii unei coliziuni cu planeta noastra.

Cu toate acestea, raman inca foarte multi asteroizi de mari dimensiune care nu au fost descoperiti de omenire. Inca din 2011, cand a fost prezentat in premiera catalogul NEOWISE, expertii NASA au avertizat ca, in prezent, sunt doar 1500 de asteroizi de aproximativ 100 de metri, in conditiile in care numarul lor total este estimat la cateva zeci de mii.

Numarul obiectelor mai mari care se afla in cordonul de asteroizi poate fi chiar mai mare, pana la un milion. Motiv pentru care NASA si alte agentii spatiale lucreaza activ la elaborarea unui sistem de avertizare.

Primul produs de acest gen este sistemul Scout, pus la punct de NASA si testat cu succes la sfarsitul lunii octombrie, inceputul lui noiembrie. Cu ajutorul telescopului PAN-STARRS, instrumentul a reusit sa descopere asteroidul 2016 UR36 cu cinci zile inainte de apropierea lui de planeta, sa-i calculeze diametrul - intre cinci si 25 de metri - si sa determine distanta la care va trece pe langa Terra.

Cinci zile poate parea enorm de putin, dar este un important pas inainte, avand in vedere ca, pana acum, nu existau decat cateva ore. In cinci zile pot fi evacuate orase, pot fi estimate daunele, pot fi luate masuri corespunzatoare pentru salvarea a mii si mii de vieti. In 2018, NASA va plasa pe orbita o serie intreaga de microsateliti NEA Scout, care vor ajuta Scout-ul de la sol sa umble golurile din cunostintele despre asteroizi similari celor de la Celiabinsk.

Cand un astfel de bolid se va apropia de Terra, una dintre sonde va zbura spre el, il va fotografia din toate unghiurile, ba chiar il va "pipai" pentru a-i studia structura si componenta chimica.