Nikkei afirma că Apple şi-a avertizat furnizorii de componente japonezi şi sud-coreeni(Japan Display, Sharp şi LG pentru ecrane, Sony pentru camerele foto şi video precum şi TDK, Alps Electric şi Kyocera pentru alte piese) in legatura cu planurile sale, pentru a permite comercianţilor să epuizeze actualele stocuri de telefoane iPhone 6S şi 6S Plus.

Producţia ar urma să revină la un nivel normal în al doilea trimestru al acestui an, după ce 'ajustarea' stocurilor se va finaliza. Nikkei reaminteşte că nu este prima dată când Apple a recurs a recurs la această strategie, pe care a aplicat-o şi în 2013. 'Este vorba de o reducere semnificativă a producţiei care scoate în evidenţă cererea redusă pentru telefoanele iPhone 6S şi 6S Plus. Analiştii se aşteptau la o reducere însă una de asemenea amploare este îngrijorătoare', a declarat analistul Capital Markets, Daniel Ives.

Totusi, articolul din Nikkei a antrenat o scăderea cu 2,5% a cotaţiei acţiunilor Apple, care au pierdut un sfert din valoare comparativ cu maximele înregistrate în luna aprilie 2015. De asemenea, titlurile producătorilor asiatici de ecrane şi chipuri pentru telefoanele Apple s-au diminuat. Acţiunile Japan Display au cedat 4,7% în timp ce titlurile LG Display Co Ltd, 3,4%. De asemenea, acţiunile TSMC, care furnizează o parte din chipurile utilizate de telefoanele iPhone, au scăzut cu 1,8%, în timp ce acţiunile altor furnizori precum Murata Manufacturing Co Ltd, Alps Electric Co Ltd şi TDK Corp au afisat un declin cuprins între 3% şi 4%.

În luna septembrie a anului trecut, Apple a lansat pe piaţă smartphone-urile iPhone 6s şi iPhone 6s Plus care au păstrat dimensiunile şi rezoluţiile display-ului - 4,7 inch, respectiv 5,5 inch -, dar care au venit cu multiple îmbunătăţiri. Camera principală are acum 12 megapixeli, oferind o redare a culorilor mai bună, chiar şi în condiţii de luminozitate slabă.