Apple va cheltui anul viitor peste 100 de milioane de dolari pentru a creste producţia de computere Mac în SUA, transferând o parte din activităţile din China, in timp ce Foxconn vrea să îşi extindă operaţiunile din America de Nord, pe fondul cererii pentru produse autohtone.


"Anul viitor vom aduce o parte din producţie în SUA. Asta nu înseamnă că Apple va produce singură, ci că vom avea colaboratori şi vom face investiţii", a spus directorul general Tim Cook într-un interviu pentru Bloomberg Businessweek. Până la sfârşitul anilor ’90 Apple a asamblat multe produse în pe teritoriul Statelor Unite, dar apoi a mutat producţia în Asia datorită costurilor mici cu forţa de muncă. 

Investiţia anunţată este nesemnificativă faţă de lichidităţile de 121,3 miliarde de dolari ale companiei şi nu va influenţa probabil marja de profit. Totuşi, reflectă presiunile exercitate asupra companiilor de a crea chiar şi un număr modest de locuri de muncă în SUA, unde rata şomajului se menţine aproape de 8%. "Nu cred că avem responsabilitatea să înfiinţăm un anumit tip de locuri de muncă, dar avem responsabilitatea de a crea slujbe", a spus Cook.

Multe dintre componentele iPhone şi iPad sunt fabricate în SUA, inclusiv sticla pentru ecrane, produsă în Kentucky, a arătat şeful Apple, adăugând că Apple a creat locuri de muncă şi în industria de software pentru aparatele mobile, prin introducerea iPhone în 2007, care a alimentat o dezvoltare explozivă a aplicaţiilor. Apple construieşte un nou sediu în Cupertino (California), un campus în Austin (Texas) şi noi centre de date în Nevada şi Oregon.

Computerele Mac desktop şi laptop, odată cele mai bine vândute produse ale Apple, au fost devansate de iPhone şi iPad. Computerele Mac au realizat anul trecut vânzări de 23,2 miliarde de dolari, respectiv 18,2 milioane unităţi, reprezentând 15% din veniturile totale ale grupului. Aceste computere sunt fabricate în mare parte în China. Apple şi partenerul de producţie Foxconn Technology Group au fost criticate de organizaţiile sindicale pentru condiţiile de muncă ale angajaţilor unităţilor unde sunt fabricate produsele Apple.

Cook a apărat practicile Apple, care au inclus şi angajarea unei Asociaţii pentru condiţii corecte de muncă pentru verificarea fabricilor Foxconn. Cel mai mare furnizor al Apple şi Hewlett-Packard, Foxconn intenţionează să îşi extindă operaţiunile în America de Nord întrucât clienţii cer ca mai multe produse să fie fabricate în SUA. "Vrem să creştem producţia în SUA pentru că clienţii vor să producem mai mult aici", a arătat Louis Woo, purtător de cuvânt al Foxconn. Între alte companii care au anunţat că vor să readucă producţia în SUA se numără Caterpillar şi General Motors.