Un tribunal din China a impus Apple să plătească daune de 1 milion de yuani (165.000 de dolari) către opt scriitori chinezi şi două companii, după ce producătorul iPhone a distribuit fără licenţă copii ale operelor acestora prin magazinul său online, relateaza Mediafax.

Apple a încălcat drepturile autorilor întrucât a permis distribuirea prin App Store a unor aplicaţii care includeau creaţii ale acestora, a afirmat justiţia chineză, potrivit New York Times.

Daunele sunt de câteva ori mai mici faţă de 12 milioane de yuani (1,9 milioane de dolari) cât au cerut cei opt scriitori şi companiile. Cazul a grupat opt plângeri depuse de aceştia şi editurile cu care aveau contracte.

Copierea fără licenţă de cărţi, software şi alte produse este foarte răspândită în China, în pofida angajamentelor guvernului de a reduce încălcarea legii.

Acordurile Apple cu dezvoltatorii de aplicaţii impun acestora să confirme că au obţinut drepturile pentru materialele distribuite prin App Store.

În noiembrie, într-un caz separat, un tribunal din China a cerut Apple să plătească 520.000 de yuani (84.000 de dolari) pentru Enciclopedia editurii China Publishing House. Apple a făcut apel, potrivit agenţiei Xinhua.