Cotidianul Kommersant, care afirma ca a obtinut o copie a respectivei liste, sustine ca ea cuprinde aproape toţi oficialii ruşi de rang înalt. In plus, citand surse bine informate, publicatia sustine ca preconizatele sancţiuni personale vor fi introduse înainte ca UE să treacă la următoarea serie de „pedepse”, care, spre deosebire de primele două, ar urma să aibă caracter economic.

Prima „listă neagră” cu oficiali ruşi cărora le-au fost îngheţate averile din UE şi care nu vor mai primi vize pentru spaţiul comunitar, ca represalii pentru anexarea Crimeii, cuprinde 13 nume, plus alte 12 adaugate ulterior.

Noua listă este împărţită în cinci secţiuni: înalţi funcţionari ai statului, parlamentari, oficiali din Ministerul de Interne şi al Apărării, ziarişti şi posturi de televiziune, reprezentanţi ai mediului de afaceri, dar aceasta din urmă nu conţine deocamdată niciun nume, precizeaza Kommersant.

Printre cei de pe listă se regăsesc toţi membrii Consiliului de Securitate al Rusiei, cu excepţia preşedintelui Vladimir Putin, premierului Dmitri Medvedev şi ministrului de externe Serghei Lavrov. Dintre parlamentari, de sancţiuni ar urma să fie vizat şi preşedintele Comitetului Dumei de Stat pentru Afaceri Internaţionale, Alexei Puşkov. În secţiunea dedicată responsabililor securităţii se află, printre alţii, vice-ministrul apărării Anatoli Antonov şi directorul pentru Cooperare Militară Internaţională, Serghei Koşelev. Lista e completată de mai mulţi jurnalişti, de posturile de televiziune Russia Today, NTV, Rossiya şi Canal Uno şi de holdingul Gazprom-media.