Departamentul Apărării de la Washington a anunţat că eventuala tranzacţie ar veni în sprijinul politicii externe şi al obiectivelor de securitate naţională ale SUA prin îmbunătăţirea apărării unei ţări prietene. Printre ameninţările din regiune a fost menţionat Iranul, care are unul din cele mai mari programe de dezvoltare a rachetelor balistice din Orientul Mijlociu.

Sistemul THAAD (Terminal High Altitude Area Defense - apărare zonală finală la mare altitudine) este produs de compania Lockheed Martin împreună cu mai mulţi subcontractori şi instalat cu ajutorul firmei Raytheon. Sistemul fost deja desfăşurat anul acesta în Coreea de Sud, pentru a intercepta rachetele nord-coreene. China a protestat împotriva acestei operaţiuni, afirmând că radarele puternice implicate permit culegerea de informaţii de la mare distanţă, de pe teritoriul său.

In ceea ce priveste acordul cu Rusia, el a fost semnat cu ocazia vizitei la Moscova a regelui saudit Salman, primit joi de preşedintele rus Vladimir Putin la Kremlin. Înţelegerea mai prevede cumpărarea de către Riad de sisteme antitanc Kornet-EM, lansatoare de rachete TOS-1A, lansatoare de grenade AGS-30 şi puşti de asalt Kalaşnikov AK-103, potrivit unui comunicat al Saudi Arabian Military Industries (SAMI), noua companie naţională din industria de apărare.

Comunicatul mai precizează că protocolul 'se axează pe instalarea fabricării de sisteme de armament avansate în Arabia Saudită' şi 'include transferul de tehnologie' pentru Kornet-EM, TOS-1A şi AGS-30, precum şi 'programe de antrenament şi de formare' pentru personalul saudit. Un sistem S-400 este format din mai multe staţii radar, din rachete cu raze diferite de acţiune şi din echipamente de mentenanţă.