Duminică a avut loc a 85-a execuţie de anul acesta. Majoritatea au fost executaţi pentru crimă, însă 38 au comis infracţiuni privind drogurile. Jumătate dintre cei executaţi erau saudiţi, iar restul cetăţeni din Pakistan, Yemen, Siria, Iordania, India, Indonezia, Burma, Ciad, Eritrea, Filipine şi Sudan. Nu s-a anunţat oficial un motiv al creşterii numărului de execuţii, însă diplomaţii speculează că este o evoluţie firească a faptului că au fost numiţi mai mulţi judecători.

Anul trecut, 88 de persoane au fost executate

Legislaţia statului arab prevede pedeapsa cu moartea, pentru infracţiunile de crimă, viol, traficul de droguri sau tâlhăria prin folosirea armelor. Arabia Saudită este singură ţară din lume unde condamnarea la moarte este echivalentă cu decapitarea în piaţă publică. Cotidianul saudit Al-Watan a publicat un material în care se ia în considerare ca decapitarea să fie înlocuită cu executarea prin împuşcare.

Mai multe state europene au făcut apel la conducerea saudită să renunţe la această metodă barbara de execuţie şi să introducă injecţia letală, efectuată în penitenciare.

O execuţie la trei zile

În Arabia Saudită are loc, în medie, o execuţie la trei zile, arată un raport al Amnesty Internaţional. Rată execuţiilor a crescut mult în ultimii ani, cetăţenii străini care lucrează în Arabia Saudită reprezentând un procent important din cei care primesc pedeapsa capitală. Din cei 1.695 de condamnaţi executaţi din 1985 până acum, 830 erau cetăţeni străini, conform raportului Amnesty, “Afront adus justiţiei: pedeapsa cu moartea în Arabia Saudită”.

Execuţiile, decapitare în piaţa publică
În Arabia Saudită, străinii reprezintă cam un sfert din populaţia care totalizează 28 de milioane. Execuţiile au loc prin decapitare, în piaţa Justiţiei din Riyad, iar mulţimi imense de oameni se adună pentru a urmări “spectacolul”, relatează BBC. Chiar şi cei care înfăptuiesc infracţiunile pedepsite cu moartea înainte de a împlini 18 ani plătesc cu capul.

Condamnaţii străini nu au acces la  avocat şi nu se pot apara corect

Rată execuţiilor a crescut simţitor în ultimii ani, după ce, în rândul infracţiunilor care se pedepsesc cu moartea, au fost introduse actele de corupţie şi încălcarea legii în domeniul consumului şi traficului de droguri. Străinii condamnaţi sunt cel mai adesea africani sau asiatici care lucrează pentru saudiţii bogaţi. Cel mai adesea ei sunt judecaţi în secret, într-o limba pe care nu o cunosc, nu au acces la un avocat şi nu se pot apară corect.

Şase somalezi care au fost decapitaţi anul acesta, de exemplu, au aflat că vor fi executaţi de-abia în dimineaţă punerii în aplicare a deciziei. Confesiunile sunt deseori obţinute prin tortură de la cei acuzaţi, cum ar fi arsurile cu ţigară, smulgerea unghiilor, bătăi, sau prin ameninţări la adresa familiei, arată Amnesty.

Uneori sunt acordate gratieri, dar un cetăţean saudit are de opt ori mai multe şanse de a fi graţiat decât un străin. Cel mai adesea, saudiţii plătesc o recompensă în bani pentru a scapă, prevăzută prin legea islamică, numită “diya” – preţul sângelui.