Anuntat inca de la numirea acestui tanar ambitios de 31 de ani, supranumit MBS, in fruntea comisiei interministeriale pentru dezvoltare, in ianuarie anul trecut, programul isi propune sa scape monarhia, primul exportator de petrol al lumii, de dependenta toxica de aurul negru, care finanteaza 90% din veniturile statului, alimenteaza un sistem extrem de generos, dar intretine un sector public imbatranit si descurajeaza initiativa de afaceri.

Dar mai presus de orice, in contextul caderii pretului la petrol, care a pierdut 60% din vara lui 2014, aceasta mana s-ar putea dovedi insuficienta pentru a face tara sa functioneze. Intr-un recent interviu acordat agentiei Bloomberg, printul Mohammad a facut o declaratie absolut socanta, afirmand ca, daca statul va continua sa cheltuiasca lunar 30 de miliarde de dolari din rezvervele nationale estimate la 700 de miliarde, in doi ani Arabia Saudita "va fi total falita".

Merita amintit ca in a doua jumatate a anului trecut, autoritatile saudite au recurs la masuri de austeritate: repatrierea bunurilor invetite in strainatate, suspendarea santierelor de infrastructura, inghetarea salariilor si a promovarilor, taierea subventiilor la apa, electricitate si benzina, ceea ce a permis economii lunare de 10 miliarde de dolari. In acelasi timp, pentru a limita deficitul bugetar, Ryadul se pregateste sa se imprumute de la bancsi straine.

Pe acest fundal, omniprezentul MBS a decis sa dea marea lovitura. Principala masura a planului sau de reforme, deja schitat in presa, ar urma sa vizeza listarea pe bursa a 5% din capitalul companiei Aramco, bratul petrolier al regatului, cea mai rentabila masina de cash din lume. Banii obtinuti din aceasta operatiune, precum si reorganizarea Aramco, vor alimenta un fond de invetitii, a carui valoare ar urma sa atinga, potrivit printului Mohammad, 2.000 de miliarde de dolari.

O suma astronomica, superioara capitalizarii cumulate a Google, Apple si Microsoft, destinata cu precadere investitiilor in bunuri industriale non-petroliere. "In aproximativ 20 de ani nu vom mai fi un stat care sa depinda in principal de petrol", a promit printul. MBS ar putea anunta vanzarea si a altor active saudite, precum terenuri de la Mecca sau privatizarea anumitor sectoare de sevicii, cum ar fi sanatatea, telecomunicatiile si educatia.

In alta ordine de idei, pentru a atrage cat mai multi investitori, MBS ar putea fi tentat sa corecteze cateva dintre aspectele cele mai caricaturale ale vietii saudite, precum intedictia femeilor de a sofa. In opinia observatorilor, daca printul Mohammad va pune in aplicare unele dintre masurile sale, el risca sa piarda sustinerea conservatorilor, care l-ar putea acuza de "ruperea constractului social", un pact tacit, care garanteaza locuitorilor tarii sa se bucure de dividende petroliere in schimbul atasamentului lor la familia regala.