Ryad a detronat New Delhi. Arabia Saudita a devenit cel mai mare importator de armament din lume, pe o piata al carei volum a atins un nivel record, arata raportul elaborat de expertii cabinetului IHS Janes, cu sediul la Londra.

In 2014, vanzarile de arma "au crescut pentru al saselea an consecutiv", atingand 64,4 miliarde de dolari, fata de 56 miliarde in 2013, adica un avans de 13,4%, sustine documentul. Ben Moores, de la IHS Janes, explica:

"Aceasta cifra record a fost alimentata, pe de o parte, de o cerere fara precedent venita din partea economiilor emergente pentru avioane militare si, pe de alta, de agravarea tensiunilor regionale din Orientul Mijlociu si zona Asia-Pacific".

In ceea ce priveste Arabia Saudita, "un dolar din sapte a fost cheltuit pentru cumpararea de armament", afirma IHS Janes, subliniind ca "Orientul Mijlociu este cea mai mare piata regionala" pentru vanzari de tehnica militara, cu importuri potentiale de 110 miliarde de dolari in urmatorul deceniu.

Numai Arabia Saudita si Emiratele arabe unite au consumat in acest scop 8,6 miliarde de dolari pe echipamente de lupta, adica mai mult decat toata Europa de vest.