"Fiind, practic, invizibil, inseamna ca, teoretic, el poate fi folosit in programe de spionaj indelungate. Chiar si atunci cand prezenta lui este depistata, este dificil de stabilit ce anume face acest virus", afirma CNet.

In opinia Symantec, complexitatea acestui program de spionaj presupune ca pentru crearea lui a fost nevoie de importante resurse financiare, ceea ce inseamna ca in spatele Regin se afla in stat. Despre cine ar putea fi vorba, Symantec nu spune.

Spre deosebire de un alt malware, "Stuxnet", care viza centrifugele de îmbogăţire a uraniului în Iran, scopul "Regin" este de a colecta diferite tipuri de date şi nu de a sabota un sistem de control industrial.

Dupa instalare, Regin poate fura parole si alte date, poate reface documente sterse, poate urmari traficul extern al masinii, poate citi corespondenta electronica.

Potrivit BBC, s-a stabilit ca virusul a intrat in serverele de mail ale companiei Microsoft si este capabil sa intercepteze convorbirile telefonice ale clientilor marilor operatori internationali.

Pana in prezent, cel mai mult au avut de suferit computerele din Rusia si Arabia Saudita, impreuna ele reprezentant cam jumatate din cazurile de "virusare". Regin a mai fost insa folosit in Irlanda, Mexic, India, Afganistan, Iran, Belgia, Austria si Pakistan.