La un forum de specialitate desfasurat saptamana trecuta, presedintele companiei Rosneft, Igor Secin, s-a aratat revoltat de intrarea sauditilor pe piata poloneza. "Ofera preturi de dumping", a declarat el. "Sa fie acesta inceputul unei reimpartiri a pietei occidentale?", a intrebat, la randul sau, oarecum retoric, reprezentatul grupului petrolier Tatneft.

Acelasi Nikolai Rubcenkov a estimat ca, dupa toate probabilitatile, se impun niste masuri de stat suplimentare pentru apararea intereselor Rusiei pe actualele piete occidentale. Producatorii europeni de petrol au confirmat ca, intr-adevar, Arabia Saudita ofera aur negru cu "reducere", facandu-l mai atractiv decat cel livrat de Rusia.

Si, chiar daca, din punct de vedere tehnic, combinatele petroliere din Europa sunt adaptate la titeiul rus, nelinistea Moscovei este pe deplin justificata, comenteaza Bloomberg.

In schimb, pe piata asiatica, Rusia a devenit pentru Arabia Saudita un concurent de temut. In mai, livrarile de petrol rus le-au depasit, la un moment dat, pe cele ale sauditilor. Nu trebuie uitat ca pentru ambele tari depind de vanzarile de titei, iar pastrarea cotelor de piata constituie o probleme de supravietuire, in ultima instanta.

Batalia pentru piete de desfacere este un factor ascuns deosebit de periculos, care defineste politica presedintelui Vladimir Putin in Orientul Mijlociu. Liderul de la Kremlin spera ca, in momentul in care aliatul ei Iran va reintra pe piata mondiala a petrolului si gazelor naturale, ea va beneficia, intr-un fel sau altul, de avantaje, poate construind noi oleoducte pe teritoriul Siriei.

In plus, alianta cu Iranul poate bloca eventuale proiecte de transport petrolier ale Arabiei Saudite in Siria. Acum, cand dominatia energetica a Rusiei in Europa este amenintata, Putin ar putea adopta, pe fondul deciziei de a interveni in reglementarea conflictului sirian, o pozitie mult mai ferma, estimeaza Bloomberg.