"Cei doi miniştrii au convenit asupra necesităţii unei prelungiri a acordurilor de reducere a producţiei cu nouă luni, până la data de 31 martie 2008", se arată în comunicatul comun semnat de cei doi oficiali.  Măsura ar urma să permită reducerea stocurilor de petrol la media din ultimii cinci ani, în vederea stabilizării pieţei petrolului, se mai arată în comunicat, scrie agerpres.

În luna decembrie 2016, statele membre ale Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi alte 11 state producătoare din afara cartelului au acceptat să-şi reducă producţia combinată cu 1,8 milioane de barili pe zi (bpd) în primul semestru din 2017. Acest acord a fost urmat de o creştere a preţurilor petrolului, de care au beneficiat mari exportatori precum Rusia şi Arabia Saudită, ţări ale căror economii au fost serios afectate anterior de prăbuşirea cotaţiei ţiţeiului.

Perspectiva prelungirii, pentru alte nouă luni, a acordului de reducere a producţiei, a dus luni la creşterea preţului barilului de ţiţei cu 1,50 de dolari, până la 52 de dolari per baril la Bursa de la Londra.