Valul de arestari a venit dupa ce regele a infiintat un nou comitet de lupta impotriva coruptiei, in fruntea caruia l-a numit pe favoritul sau, printul mostenitor, in varsta de 32 de ani. In paralel, Metab ben Abdallah, seful puternicei Garzi nationale saudite, considerat, la un moment dat, un pretendent la tron, precum si seful marinei, Abdallah Al-Sultan si ministrul economiei, Adel Fakih, au fost demisi.

Aceste arestari si demiteri, fara precedent in istoria tarii, intervin in momentul in care printul Mohammed, fiul regelui Salman, in varsta de 81 de ani, nu inceteaza sa-si consolideze drumul spre putere pe fondul unor schimbari economice si sociale inedite pentru acest regat ultraconservator.

Potrivit postului de televiziune Al-Arabiya, cu capital saudit, au fost retinuti 11 printi, patru ministri si zeci de fosti ministri, in timp ce noua comisie anticoruptie a deschis deja anchete legate de afacerile si actiunile acestora, unele destul de vechi, precum gravele inundatii din 2009, care au devastat orasul Jeddah.

Piata a reactionat imediat la vestea acestor masuri, actiunile Kingdom Holding Company, societate internationala de investitii detinuta in proportile de 95% de printul Al-Walid, au scazut cu 9,9% la deschiderea Bursei din Riad, inainte de a termina sesiunea de tranzactionari la minus 7,6%.

"Amploarea acestor arestari sunt fara precedent in istoria moderna a Arabiei Saudite", a comentat Kristian Ulrichsen, specialist in problemele Gofului Persic la Institutul Baker, din Statele Unite. "Iar daca detentia lui Al-Walid ben Talal se confirma, ea va constitui o unda de soc pe plan intern si in lumea afacerilor internationale", a adaugat expertul. De mentionat ca revista Forbes a evaluat averea omului de afaceri la 18 miliarde de dolari.

Intre timp, surse oficiale de la Riad au anuntat ca toate conturile bancare ale personalitatilor arestate sub suspiciunea de fapte de coruptie vor fi inghetate. "Orice bun si orice proprietate legate de aceste cazuri de coruptie vor fi inregistrate ca proprietate a statului", a scrie pe contul sau de Twitter, ministerul saudit al Informatiei, precizand ca toate bunurile "care se vor dovedi a fi rezultat al coruptiei vor fi restituite statului".

De asemenea, indivizii si institutiile vizate de anchete, indiferent de statului lor, nu vor mai avea dreptul de a efectua tranzactii si transferuri bancare.