Potrivit surselor, autorităţile de la Riad au cerut băncilor să trimită oferte pentru a prelungi un credit în dolari pe cinci ani de valoarea menţionată, cu opţiunea majorării, în ideea de a acoperi un deficit bugetar record provocat de scăderea preţului petrolului. Sursele au adăugat că firma londoneză de consultanţă Verus Partners, înfiinţată de doi foşti bancheri de la Citigroup, Mark Aplin şi Andrew Elliot, consiliază guvernul saudit cu privire la acest împrumut.

Arabia Saudită, cel mai mare producător mondial de petrol, a înregistrat în 2015 un deficit bugetar record de 367 miliarde riali (98 de miliarde de dolari), aproximativ 20% din Produsul Intern Brut, iar proiectul de buget pentru anul 2016 prevede un deficit de 87 de miliarde de dolari. Pentru a acoperi acest deficit bugetar, guvernul saudit a început să recurgă la activele externe ale regatului şi, de asemenea, să emită obligaţiuni pe piaţa locală. Însă activele externe se vor epuiza în câţiva ani, dacă actualul ritm de declin se menţine, iar emisiunile de obligaţiuni au început să diminueze lichiditatea în sistemul bancar, scrie agerpres.

Analiştii estimează că împrumuturile suverane ale celor şase state exportatoare de petrol din Golful Persic ar putea să treacă de 20 de miliarde de dolari în 2016, o schimbare semnificativă faţă de perioada anterioară, când regiunea avea un excedent de fonduri pe care îl împrumuta restului lumii. Toate cele şase state fie au lansat programe de împrumuturi fie intenţionează să facă acest lucru, ca răspuns la scăderea preţului petrolului. De asemenea, companiile din zona Golfului sunt aşteptate să se împrumute şi ele mai mult de pe pieţele externe.

În schimb, luna trecută agenţia de evaluare Standard & Poor's a coborât ratingul Arabiei Saudit cu două trepte, până la "A minus", iar, recent, Moody's Investors Service a pus ratingul Arabiei Saudite sub revizuire pentru o posibilă retrogradare.

Cu toate acestea, bancherii sunt de părere că un împrumut suveran din partea Arabiei Saudite ar putea genera o cerere considerabilă, având în vedere avuţia regatului. Activele străine nete ale Arabiei Saudite se ridică la aproape 600 miliarde de dolari, în timp ce nivelul datoriei publice se numără printre cele mai scăzute din lume. De asemenea, bancherii sunt de părere că dobânda la acest credit va fi una similară cu cea aplicabilă creditelor contractate de guvernele din Qatar şi Oman în ultimele luni. În luna ianuarie, Omanul a contractat un împrumut de un miliard de dolari, la o dobândă de 120 puncte de bază peste dobânda Libor, în timp ce Qatarul a contractat un credit de 5,5 miliarde de dolari, la o dobândă de 110 puncte de bază peste dobânda Libor.

"Există semnale că împrumutul negociat de Arabia Saudită va avea o dobândă mai mare, deoarece contextul mondial s-a schimbat între timp", a apreciat un bancher referindu-se la acţiunile agenţiilor de rating.