Exploziv sau discret, suierator sau zgomotos, stranutul reste un reflex indispensabil al purificarii cailor respiratorii. Putini sunt insa cei are stiu a stranutul ascunde cateva dintre trasaturile caracterului nostru. Neurologul si psihiatrul american Alan Hirsh, care conduce Fundatia de cercetare a mirosurilor si gustului din Chicago, „stranutul este precum rasul”: ne dezvaluie aspecte ale personalitatii noastre.

„Unii rad tare, altii incet, parca in soapta. La fel este si in cazul stranutului, care ramane, in cele mai multe dintre cazuri, neschimbat de-a lungul vietii”, detaliaza Alan Hirsh, precizand, totusi, ca nu exista vreun studiu legat de acest subiect.  „Stranutul constituie el insusi o personalitate”, afirmat expertul american.

O persoana deschisa, extravertita va avea intotdeauna tendinta de a-si elibera stranutul fara inhibitii si sfiala. In shimb, persoanele timide vor incerca mereu sa-si ascunda stranutul, strangandu-se de nas sau folosind alte mijloace, spune specialistul.

Incercand sa verifice teoria lui Hirsh, NCBS News, au cerut parerea mai multor persoane. „Al meu rasuna precum o bubuitura de tun”, a recunoscut, spre exemplu, Dan Fine, consultant IT, in varsta de 54 de ani si foarte sigur de sine. Nu este cazul Tarei Spicer, jurnalist de 29 de ani. „Imi reprim stranutul. Ma pisc de nas ca sa nu fac zgomot”, spune ea, oferind chiar si o explicatie: „Cred ca, in subconstient, e o forma de revolta fata de bunica mea, foarte mandra de stranutul ei”.