"Piaţa din România nu este pregătită pentru liberalizare. Preţul de import este mai mare decât cel de pe pieţele europene, pentru ca există doar o singură sursă de import. Or, la noi, preţul va fi aliniat la cel de import", a explicat Ribo, precizand ca, inainte de a trece la liberalizarea pietei gazelor, alte tari europene au dezvoltat surse alternative de import.

'Doi ani pentru liberalizarea pieţei pentru consumatorii industriali este prea puţin. Pentru consumatorii casnici s-a decis o perioadă de dereglementare de şase ani', a adaugat omul de afaceri. .Potrivit spuselor sale, aceste preţuri la energie şi gaze antreneaza o scădere a competitivităţii. Un impact negativ care, a continuat Ribo, nu poate fi anulat nici macar cu ajutorul investiţiilor de eficientizare energetică

Dar, a subliniat directorul general al ArcelorMittal Galati, soluţii există, iar ele se aplica in mod legal în majoritatea ţărilor din UE si trebuie sa vizeze inclusiv componentele costului cu energia. "Pentru asta este nevoie de sprijinul autorităţilor acum. Mâine va fi prea târziu", a estimat oficialul ArcelorMittal.