Mai multe studii au atestat efectul real al capsaicinei din ardeii iuți în arderea grăsimilor, deci persoanele care folosesc acest aliment în regimul de slăbire nu greşesc absolut deloc.

Un studiu efectuat în 2010 de către cercetătorii de la Centrul pentru Nutriție Umană din cadrul Universității din California a demonstrat că ardeiul iute este un aliat de nădejde în curele de slăbire, deoarece principala substanță care dă gustul picant ardeiului iute, capsaicina, ajută la arderea grăsimilor din corp, reduce pofta de mâncare și accelerează metabolismul.


Un alt studiu realizat în acelaşi an la Universitatea Daegu din Coreea de Sud arată că ardeiul iute stimulează activitatea proteinelor care ajută la spargerea celulelor de grăsime şi, în același  timp, reduce activitatea enzimelor responsabile de acumularea de grăsimi, prevenind dezvoltarea celulelor mature de grăsime.

Beneficii ale ardeiului iute: reglează digestia, stimulează metabolismul, crește energia, împiedică noi depuneri de grăsime, reduce pofta de mâncare și arde aproximativ 1000 kJ zilnic. Mecanismul prin care funcţionează acest  supliment are la bază declanșarea lipolizei (arderea grăsimilor) și activarea reflexului de sațietate, fenomene esenţiale în procesul de slăbire.

Deşi au fost demonstrate calităţile ardeiului iute de ardere a grăsimilor, integrarea acestuia în curele de slăbire este destul de dificilă, din cauza efectului său iritant. Soluţia vine însă de la suplimentele nutritive, care permit valorificarea ardeiului iute în curele de slăbire, protejând, în acelaşi timp, împotriva arsurilor. O nouă tehnologie patentată de comprimare a capsaicinei în microcapsule învelite într-un strat protector face ca această substanță activă să poată fi administrată fără a irita cavitatea bucală sau sistemul digestiv.