Preluarea grupului Tim Hortons de catre Burgen King Worlwide i-a luat pe nepregatite pe analisti, Dar varsta echipei de conducere i-a surprins si mai mult.

Intr-un recent articol, publicatia Bloomberg Businessweek scria ca Burger King este "condus de copii", adica de patru oameni cu varste cuprinse intre 20 si 35 de ani. Unul dintre ei, nu a cunoscut anii 1970.

Spre exemplu, seful directiei finante, Josh Kobza are numai 28 de ani. Sami Siddiqui, responsabil de relatiile cu investitorii, are, la randul sau, 29 de ani. Cel mai "varstnic" dintre cei patru este Alexandre Macedo, care a implinit 36 de ani si se ocupa de activitatile nord-americane ale Burger King.

Daniel Schwartz reprezinta o exceptie in mediul de afaceri american. In afara de sectorul tehnologic si cel al start-upuri, ceilalti CEO sunt, in general, mai "batrani" decat el. Potrivit Conference Board, varsta medie a patronilor intreprinderilor cuprinse in indicele S&P 500 este de 53 de ani.

Schwartz, care a petrecut 10 ani pe Wall Street inainde de a adera la Burger King, ar fi al doilea cel mai tanar CEO, dupa Mark Zuckerberg de la Facebook, din lista Forturne 1000, daca Burger King ar figura in respectivul clasament.

Tinerii manageri provin de la fondul brazilian de investitii 3G Capital, care a achizitionat reteaua Burger King in 2010, in cadrul unei tranzactii evaluata la 4 miliarde de dolari. Fondatorul 3G, Jorge Paulo Lemann, in varsta de 74 e ani, si-a facut un crez din a plasa tineri in fruntea firmelor pe care le preia.

Schwartz a atras privirile critice ale scepticilor din cauza varstei sale, dar si a afacerilor realizate. In 2010, cand a orchestrat achizitia Burger King de catre 3G, oferind o prima de 46% la cursul actiunii societatii, el a starnit nedumerire si neincredere. Dar planul tanarului manager s-a dovedit corect.

Iar de cand a revenit pe Bursa, in iunie 2012, titlul Burger King a crescut cu 110%, iar valoarea de piata a companiei a trecut de 11 miliarde de dolari, mult peste pretul platit de 3G in urma cu patru ani, cand a devenit principalul proprietar al firmei cu sediul in Miami.