Justiţia argentiniană a anunţat sâmbătă că a ordonat confiscarea unor active şi conturi bancare aparţinând unui număr de cinci grupuri petroliere care efectuează explorări în largul Insulelor Malvine (Falkland), teritoriu britanic revendicat de către Buenos Aires, relatează agerpres.

Această măsură se înscrie în cadrul acţiunii judiciare lansate pe 21 aprilie de către autorităţile argentiniene, care au depus plângere împotriva a trei societăţi britanice (Rockhopper Exploration plc, Premier Oil plc şi Falkland Oil And Gas Limited) şi două americane (Noble Energy Inc. şi Edison International SpA).

Justiţia federală, pe baza unei cereri a procurorului, a ordonat confiscarea a 156,4 milioane de dolari şi a altor active care aparţin celor cinci grupuri, cărora le-a cerut să-şi înceteze imediat activităţile, a anunţat sâmbătă Ministerul Public, invocând drept motive faptul că este vorba de ''un teritoriu argentinian'' şi că există ''pagube grave şi ireparabile pentru mediu'', provocate de aceste activităţi.

Considerând că Insulele Malvine sunt argentiniene, guvernul preşedintei Cristina Kirchner (centru-stânga) apreciază drept ''ilicită'' exploatarea resurselor petroliere în apele teritoriale ale arhipelagului, proprietate a Regatului Unit din 1833.

Malvinele sunt situate la 400 km de coastele argentiniene şi la 12.700 km de Londra. Ele sunt în continuare revendicate de către Argentina, după mai bine de treizeci de ani de la războiul dintre cele două ţări din 1982, soldat cu circa 900 de morţi: 649 soldaţi argentinieni, 244 britanici şi trei locuitori din insule.